Home Crna hronika Čoliću četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva Kovačevića

Čoliću četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva Kovačevića

Marko Čolić (32) osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora zbog brutalnog premlaćivanja Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije.

Čolić je proglašen krivim za pokušaj ubistva koji se odigrao 26. avgusta prošle godine ispred zgrade u kojoj novinar stanuje u banjalučkom naselju Obilićevo.

U presudi se navodi da je zajedno sa Nedeljkom Dukićem, koji je u bjekstvu, čekao Kovačevića na parkingu i kada je on, vraćajući se s posla, prišao zgradi napali su ga i izudarali teleskopskim palicama po glavi i tijelu.

Čolić je bio maskiran kapuljačom od duksa i Kovačeviću je prišao s prednje strane, a Dukić s leđa. Udarcima palica oborili su ga na asfalt i tukli sve dok Kovačević nije počeo glasno da doziva pomoć, nakon čega su pobjegli. Novinar je u napadu zadobio teške povrede i to nagnječenje mozga, više rana po glavi, usni, uhu, ramenu, natkoljenici i potkoljenici.

Krunski dokaz na suđenju bilo je to što je Kovačević prepoznao Čolića kao jednog od napadača, kao i teleskopska palica koja je, tokom napada, ispala napadačima. Ta palica je sutradan pronađena na parkingu, kao i odlomljeni dio druge palice. Na dršci cijele palice otkrivena su dva Čolićeva DNK traga. Jedan koji se u potpunosti podudarao s njegovim DNK i drugi mješani trag od najmanje četiri osobe u kojima je Čolić bio manjinski donor, a većinski nepoznata muška osoba. Na metalnom djelu palice, kojim se udara, otkriven je Kovačevićev DNK.

Čolić je i otkriven pomoću izgubljene palice jer se, kako je navodilo tužilaštvo, sutradan vratio na mjesto zločina da je potraži. U susjednu ulicu Čolića je, u neznanju, dovezao poznati kajakaš i zvanično najbolji sportista Republike Srpske za 2018. godinu Darko Savić, koji ga je trenirao za boks meč. Dolazak u ulicu snimile su nadzorne kamere.

Tokom suđenja odbrana je tvrdila da je Čolić pred Kovačevićevu zgradu došao kako bi vidio da li se na parkingu nalazi zeleni “rover” od njegovog prijatelja, koji je trebao da se vrati iz Španije, a ne kako bi tražio palicu. Postojanje Čolićevog DNK traga na palici odbrana je pravdala time što je on takve palice često oduzimao radeći kao redar u klubu “Balkan” ili time što je takve palice dodirivao u “Army shopu”. Odbrana je tvrdila da Čolić ima i alibi za vrijeme napada koji mu je dala njegova nevjenčana supruga Vanja Krsmanović. Međutim, dokaze odbrane sudsko vijeće nije prihvatilo.

Motiv napada na Vladimira Kovačevića nije otkriven. Sumnja se da su Čolić i Dukić bili plaćeni da pretuku novinara, ali ni danas nije poznato ko je bio nalogodavac zločina i koliko je plaćeno da se novinaru razbije glava.

Drugoosumnjičeni Nedeljko Dukić je nakon Čolićevog hapšenja u septembru prošle godine pobjegao u Sloveniju i do danas nije uhapšen i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Srpska Cafe