Home Vijesti ČOVJEČANSTVO ĆE SPASTI OVIH 6 KORAKA Čak 11.000 naučnika proglasilo vanredno stanje...

ČOVJEČANSTVO ĆE SPASTI OVIH 6 KORAKA Čak 11.000 naučnika proglasilo vanredno stanje na Zemlji

0
epa07928507 A large tree lays across two vehicles and a home in Danvers, Massachusetts, USA, 17 October 2019. Approximately 200 thousand Massachusetts citizens were reported to be without power due to downed trees and power lines after a storm passed through the region with reported gusts over 70 Mph (113 Kph). EPA-EFE/CJ GUNTHER

Više od 11.000 naučnika iz 153 države proglasilo je vanredno stanje za klimu upozorivši da ono može donijeti “nečuvene patnje” ako se hitno ne preduzme akcija radi očuvanja biosfere.

– Naučnici imaju moralnu obvezu da jasno upozore čovječanstvo na bilo koju veliku egzistencijalnu prijetnju – kažu potpisnici teksta objavljenog u utorak u časopisu Bioscience.

– Uprkos 40 godina svjetskih pregovora o klimi, uz nekoliko izuzetaka, poslovali smo uobičajeno i uveliko smo propustili da se uhvatimo u koštac s tim osjetljivim pitanjem – piše savez naučnika,  a predvode ih Vilijem Ripl i Kristofer Volf sa Univerziteta (američke savezne) države Oregon.

– Klimatska kriza stigla je i ubrzava se brže nego što je većina naučnika očekivala – pišu potpisnici.

Preporučuju šest koraka koji bi trebali ublažiti najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljikovim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije onečišćivača poput metana; zaštititi ekosisteme na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog porijekla; stvarati privredu bez korištenja ugljenika; stabilizovati svjetsku populaciju.

Naučnici kažu da su ohrabreni nedavnim manifestacijama mladih ljudi koji petkom upozoravaju vlade da krenu u akciju za spas planete, kao i drugim kampanjama.

Kao Savez svjetskih naučnika, potpisnici ističu da su spremni da pomognu vladama i svima koji donose odluke u poslovanju i razvoju u ostvarenju pravednog prelaza na obnovljivu i pravednu budućnost, piše Hina.

Čovječanstvo treba postupati tako “da održi život na planeti Zemlji, našem jedinom domu”, navode potpisnici.