Home Ex-Yu Crnogorci ruše Njegoševu crkvu

Crnogorci ruše Njegoševu crkvu

0

Crnogorske vlasti su odlučile da Krstionica na Prevlaci Svetog Arhangela Mihajla, kod Tivta, bude srušena u utorak, uprkos protivljenju vjernika i Srpske pravoslavne crkve.

Vjernici su najavili da će se noć uoči najave rušenja okupiti kako bi spriječili njeno rušenje, a vlastima će se “usprotiviti” molitvom.

Podsjetimo, Krstionica nije čak ni nelegalno podignuta, jer je, po planu DUP-a iz 2010. godine, ovaj dio ostrva predviđen za gradnju vjerskih objekata.

Predivna Krstionica nalazi se u samom moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene prije više od 11 vijekova u sjedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene davne 1220. godine. U 15. vijeku, nakon mletačkih osvajanja, odnesena je u Veneciju, a za vrijeme NDH 1942. godine prenijeta u Hrvatsku, gde se i danas nalazi.

Kada je grofica Katarina Vlastelinović 1833. godine kupila dio ostrva znajući za njegovu svetinju, ona je obnovila dio konaka i sagradila crkvu Svete Trojice i predala je Njegošu.

U sklopu proslave 800 godina od autokefalnosti SPC i osam vijekova od osnivanja prve Zetske episkopije na Prevlaci urađeni su projekti obnove, na osnovu arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu.

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja, a raste i broj onih koji u ljetnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi. Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj podignuta mala crkva — Krstionica, i posvećena Svetom Lovćenskom tajnovidcu — Petru drugom Petroviću Njegošu.

Crkva sa Krstionicom ima ukupno 11 kvadrata i po mnogima je i ovako nedovršena ukras obale i devastiranog ostrva. Ona je ne samo u skladu sa potrebama i obnovom budućeg manastira, već i sa arhitekturom devetog vijeka sa ovih prostora — crkva je osmougaona, na stubovima.

Podsjetimo koliki je pritisak i dan-danas da se sruši crkvica na Rumiji. Međutim, najveću traumu još uvijek predstavlja rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu, gdje ni grob ni amanet svetog vladike vlastima nisu bili bitni.

Upravo u spomen na ovaj tragičan događaj, kao i na rušenje manastira na Prevlaci, Krstionica je i nazvana “Suza Njegoševa”.

Sputnjik