Home Vijesti Čubrilović za SRPSKAINFO: Nema ultimatuma u VLADAJUĆOJ KOALICIJI

Čubrilović za SRPSKAINFO: Nema ultimatuma u VLADAJUĆOJ KOALICIJI

0

Ponosan sam na činjenicu da smo za kratko vrijeme postojanja uspjeli da prijavimo učestvovanje DEMOS u izborima za organe vlasti u 57 lokalnih zajednica, da imamo dovoljno kandidata za odbornike i zdravu konkurenciju među njima i da pred birače možemo izaći s novim licima, koja imaju uspješne rezultate iza sebe.
Poručio je ovo predsjednik DEMOS, Nedeljko Čubrilović, govoreći o predstojećim lokalnim izborima u BiH, za koje bi, kaže, volio da se održe.
Čubrilović je za Srpskainfo govorio o pripemama za izbore, stanju u velikoj koaliciji, kao i kampanji, koju će ova partija voditi prvi put, i to u vanrednim okolnostima.
Da li ste prihvatili ultimatum SNSD da nema nikakvih koalicija na lokalu sa strankama opozicije na republičkom nivou i koliko je takav zahtjev politički korektan?
Nema, niti je bilo ikakvog ultimatuma. Bilo je i biće međustranačkih razgovora, kako unutar koalicija, tako i između stranaka koje se nalaze na različitim stranama u strukturi vlasti. Tačno je da smo imali razgovore unutar vladajuće koalicije, što je sasvim normalno, očekivano i potrebno, o raznim aktuelnim temama, pa i o učestvovanju na lokalnim izborima, kao i o našim međusobnim odnosima u tom procesu. Predstavnici SNSD su predložili i, nakon argumentovane diskusije, ostale stranke su se složile da, bez velike potrebe, ne bi bilo oportuno trenutno ulaziti u saveze s političkim strankama koje ne dijele opredjeljenja i vrijednosti koje ima aktuelna većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Međutim, i u tako formulisanim stavovima mogući su izuzeci. Na primjeru zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice vidi se da su sve srpske stranke spremne na kompromis i dogovor, a očekujem da će slično biti i u još nekim lokalnim zajednicama, prije svega u Federaciji BiH.
Da li je ispoštovan koalicioni sporazum vladajućih partija na republičkom nivou, posebno njegov dio koji se odnosi na imenovanja? Da li ste zadovoljni?
I jeste i nije. Sve zavisi ko i iz kojeg ugla gleda na taj sporazum. Prvo, ne treba zaboraviti da je sporazum dogovoren i potpisan u drugačijim okolnostima u odnosu na danas kada je situacija ipak različita od prije godinu i po. Drugo, sporazum se nije odnosio samo na raspodjelu funkcija, kako se u javnosti najčešće pojednostavljeno gleda, nego na niz mnogo važnijih tema. Zato je implementacija sporazuma proces, a ne „sveto slovo“ koje se ne može ili ne smije mijenjati. Što se tiče raspodjele funkcija, DEMOS je manje-više zadovoljan, tim prije što treba imati na umu da se ne mogu i ne trebaju postavljati novi kadrovi dok prethodnim ne istekne mandat. Izvjestan broj ljudi, iz gotovo svih koalicionih stranaka, to ne razumije.
Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske pali su zaključci SNSD o zabrani gradnje malih hidrocentrala. Šef Kluba SNSD je to opisao riječima da su „dirnuli u osinje gnijezdo“. Da li su različiti interesi uzdrmali odnose u koaliciji?
Nisu. Male hidroelektrane jesu značajan problem, ali ne toliki da bi zbog njih pala većina u Narodnoj skupštini. S druge strane, upravo taj primjer najbolje pokazuje da u toj većini nema ultimatuma, nego svaka stranka donosi samostalno stavove i onda se to usaglašava. Ponekad se i ne usaglasimo, što je normalno, jer je riječ o koaliciji većeg broja stranaka koje u određenim pitanjima i oblastima imaju različite programske ciljeve. DEMOS smatra da treba preispitati postojeću politiku dodjele koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, jer od njih ni Republika ni većina lokalnih zajednica nema velike koristi. U konkretnom slučaju radilo se o „tehničkom“ nesporazumu.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako će izgledati predizborna kampanja DEMOS budući da imamo ograničenja u pogledu okupljanja građana?
Da, to je jedna potpuno drugačija situacija i trebaće se prilagoditi njoj. Uvjeren sam da će naš Izborni štab naći rješenje i za taj izazov i da ćemo doprijeti do najvećeg broja birača. U većoj mjeri nego ranije koristiće se nove tehnološke mogućnosti i metodi političkog marketinga i izbornih kampanja. Uostalom, i druge stranke će djelovati u istim okolnostima i ni u čemu neće biti u boljoj poziciji.
Gdje će DEMOS imati svoje kandidate za načelnike?
U ovom času imamo kandidate za načelnike opština i gradonačelnika u osam lokalnih zajednica: Drinić, Krupa na Uni, Ribnik, Кotor Varoš, Šekovići, Čajniče, Ljubinje i Trebinje. Još smo u razgovorima s drugim političkim strankama, pa je moguće da u nekoj od ovih opština ili gradova povučemo svog kandidata. S druge strane, kao što znate, DEMOS u većem broju opština i gradova podržava kandidate iz stranaka vladajuće koalicije, od kojih je najveći broj iz SNSD.
Na koji izborni rezultat ciljate?
E, to je najteže pitanje. Uvjereni smo u dobar rezultat, a za nas je to osvajanje između 60 i 70 odbornika u gradskim i opštinskim skupštinama, te tri ili četiri pozicije načelnika opština. U svakom slučaju, nakon narednih lokalnih izbora u mnogim opštinama i gradovima DEMOS će se više pitati nego danas. Takođe, za nas su lokalni izbori uvertira za parlamentarne izbore 2022. godine.
Novi zakon o lokalnoj samoupravi
Vašoj partiji su ovo prvi izbori. Кoje su ključne poruke s kojima će kandidati DEMOS-a izaći pred glasače na lokalnim izborima?
Da, ovo su naši prvi izbori i zbog toga su izuzetno važni. Prvi cilj nam je da potvrdimo dosadašnje djelovanje i ugled koji imamo u javnosti. Zbog toga smo, kao mlada politička organizacija, pripremili okvirni izborni program, koji je na prijedlog našeg Političko-ekonomskog savjeta nedavno usvojen na sjednici Predsjedništva DEMOS i odmah dostavljen u sve oštinske i gradske organizacije koje su obavezne da, polazeći od tog okvirnog programa, donesu svoje konkretne programe. U tom izbornom programu ima 15-ak tačaka u kojima su sadržani teme s kojima DEMOS kani izaći pred birače i koje će nastojati realizovati u lokalnim organima vlasti nakon što u njih uđe poslije izbora u novembru ove godine. Naravno, ukoliko se ti izbori održe, a mi bismo voljeli da se održe.
Takođe, nedavno je Političko-ekonomski savjet pripremio i jedan konkretan, životan dokument o ekonomskim temama, u kojem su  razrađene mjere i uloga organa vlasti u oporavku privrede i socijalnoj zaštiti građana u uslovima pandemije, a uskoro će biti pripremljen i u organizacije stranke na terenu distribuisan dokument o urbanom razvoju i bezbjednosti saobraćaja u lokalnim zajednicama. Već sad možemo reći da se DEMOS zalaže za donošenje novog zakona o upravi i lokalnoj samoupravi, jer smatramo da postojeći nije adekvatan. Ovo su izbori za lokalne samouprave, pa će i DEMOS uvažavajući lokalne specifičnosti i potrebe kreirati svoje programe.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Muslimanski vjernici danas slave prvi dan Kurban-bajrama, a tim povodom zvaničnici BiH i Republike Srpske uputili su čestitke. Kurban-bajram je …
VIŠE

Od opozicije u Republici Srpskoj ostala samo pjena. Pjena parti. Miladin Berić, …
VIŠE

Otpad u Drvaru ni nakon tri sedmice nije uklonjen, iako su rekli da će problem biti riješen za 10 dana. Edita Đapo, ministar okoline i turizma …
VIŠE

Dječak kojeg je napustila majka i koji je živio u neuslovnim uslovima, dobio novi dom. Dejan Zorić, dječak iz Novog …
VIŠE

Iako su mjesecima članovi Centralne izborne komisije BiH pojednimim strankama bili prepreka za usvajanje budžeta, tvrdeći da su izabrani …
VIŠE

Zamjenik portparola Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Zajcev rekao je da Rusija sa žaljenjem i i zabrinutošću prate informacije o …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)