Home Banjaluka Čudo neviđeno u Banjaluci: Elektrostub bez elektrokabla!? (FOTO)

Čudo neviđeno u Banjaluci: Elektrostub bez elektrokabla!? (FOTO)

0

U Republici Srpskoj je odjeknula vijest da je kompanija TRION TEL d.o.o. izvršila nezakonitu gradnju telekomunikacijskog objekta u dužini od nekoliko desetina kilometara na području grada Banjaluka.

Ta afera ne bi bila ni otkrivena da nije dogovorena prodaja tog nelegalnog objekta sarajevskoj kompaniji Telemach d.o.o.

Javnost se opravdano pita kako je bilo moguće na čitavom području grada Banjaluka postaviti takve objekte, a da ne reaguju nadležne inspekcije Grada, pogotovo imajući u vidu da je inspekcija odlučno reagovala već 2017. godine i to mjerom rušenja nelegalne gradnje.

S obziroma na to da je TRION TEL uspio duže od dvije godine sakrivati nezakonitu gradnju od nadležnih inspektora, to ukazuje na činjenicu da je to prikrivanje bilo uspješno samo zato jer je postojao organizovan sistem prikrivanja. Kako je jasno da su inspektori bili dovedeni u zabludu i nisu otkrili nezakonite gradnje, ostaje otkriti kako i ko je napravio tu zabludu.

Redakcija SrpskaCafe je istražila čitav slučaj i došla do šokantnih saznanja o čitavoj organizaciji prikrivanja nezakonite gradnje. Precizno smo istražili slučaj nezakonite gradnje na potezu od Delta planet do Budžaka gdje je u nekoliko dana nelegalno postavljeno oko 50 betonskih stubova koje danas koristi TRION TEL. Odnosno, na tim stubovima se nalazi kabal TRION TEL-a. Kako je moguće postaviti 12 metara visoke i tonu teške betonske stubove, iskopati preko 100 kubnih metara zemlje za to postavljanje i zatvoriti puteve, a da nadležne inspekcije ne reaguju?

Najuspješnija prevara je obično najjednostavnija, pa je tome slučaj i sa ovim. Nedozvoljenu nezakonitu gradnju vršila je kompanija iz Gradiške. Kada su inspektori izašli na teren i zatražili dozvolu od izvođača radova za postavljanje stubova koje danas koristi TRION TEL, izvođač je inspektorima stavio na uvid narudžbenicu od Elektrokrajine, sa obrazloženjem da Elektrokrajina vrši rekonstrukciju svoje mreže za koju po propisima nije potrebno r,ešenje o građenju, pa inspektori nisu preduzeli nikakve mjere. Tako se stvorio privid da mrežu gradi Elektrokrajina, kao rekonstrukciju svoje elektro-mreže, a u suštini se radilo o nezakonitoj gradnji sakrivenog investitora.

Napomena: Na fotografijama se jasno vidi optički kabal (koji pripada TRION TEL-u) dok se, s druge strane, na tim stubovima nigdje ne vide elektrokablovi (više elektro kablova upletenih u snop kakve smo navikli viđati na pravim elektro stubovima).

Nakon završetka radova, razumljivo, izostala je reakcija inspektora, jer su dovedeni u zabludu. Izvođač je poslao račun za izvođenje radova sakrivenom investitoru, a po tvrdnjama našeg izvora, narudžbenica Elektrokrajine je bačena u smeće i čitav slučaj je tako dvije godine, zahvaljujući toj uspješnoj prevari, ostao neotkriven.

Vrhunac kriminala bi bio ako se ispostavi da narudžebnica nije korištena samo za pokriće nezakonite gradnje, nego da je po njoj te radove na kraju platila Elektrokrajina, iako stubove koristi samo TRION TEL, što se jasno vidi iz priloženih fotografija. Nesporna je umiješanost službenika Elektrokrajine koji su učestvovali u organizovanoj prevari i izdali narudžbenicu za radove u cilju prikrivanja nezakonite gradnje, što će vjerovatno nakon ove afere dobiti i dodatni epilog.

Očigledno je da su pojedinci na Elektrokrajini bez odobrenja uprave i nadzornog odbora izdavali dokumente kojima su banjalučki inspektori dovedeni u zabludu da radovi koji se vrše predstavljaju rekonstrukciju mreže Elektrokrajine, a u stvarnosti su predstavljali nezakonitu gradnju sakrivenog investitora. Ovo je samo dio priče o tome kako je napravljena čitava organizacija u koju je umiješano više ljudi sa ciljem da nezakonita gradnja ne bude otkrivena od strane nadležnih inspektora.

Detaljnim istraživanjem odnosa između TRION TEL-a i Elektrokrajine može se do kraja rasvijetliti postavljanje cjelokupne infrastrukture koja je u glavnom postavljena na kapacitetima Elektrokrajine koja od prošle godine ima novo rukovodstvo i očigledno je da – kada je ova afera izašla na svjetlo dana – oni službenici Elektrokrajine koji su pokrivali TRION TEL za nelegalne radove zbog nove uprave nisu imali više mogućnosti to činiti, pa je slučaj izašao u javnost.

Ako ima dobre volje, nova uprava će detaljnom revizijom odnosa TRION TEL i Elektrokrajine i detaljnom analizom snimaka sa nadzornih kamera utvrditi ko je i kada tokom nezakonite gradnje dolazio u Elektrokrajinu.

Sigurno je da će čitava afera tako dobiti punu dimenziju.

Srpska Cafe