Home Vijesti Da li je 138 miliona dolara previše za jedan CH-53K?

Da li je 138 miliona dolara previše za jedan CH-53K?

0

Nije tajna da program CH-53K King Stallion Sikorskog (Lokid Martina) ima nekih problema koje mora da prevaziđe.

Povećanje troškova i mehanički problemi karakteristika su ovog programa američke vojske, piše sajt “Difens post”.

Iako mnogi programi proizvodnje vojnih letelica nailaze tokom razvoja na slične izazove, ovoga puta možda je u pitanju i budućnost teretnih transportnih rješenja za marince.

O tome za “Difens post” piše bivši major u marincima, sada konsultant u avio-industriji, Dejvid Dali, koji svakako poznaje potrebu za teretnim letjelicama. Kako kaže, američkim marincima nova platforma je neophodna, naročito zato što sadašnja flota CH-53E helikoptera ubrzano odlazi na groblje aviona.

Međutim, sa cijenom višom nego za avion F-35 – približno 138 miliona dolara po letjelici  CH-53K trostruko je skuplji od svog prethodnika, koji je koštao oko 45 miliona po komadu (24,36 miliona u 1992, plus prilagođavanje za inflaciju).

U Viziji i strategiji američkih marinaca za 2025. identifikovana je potreba za iskrcavanjem trupa gdje god i kad god je to potrebno. Helikopteri su dio te projekcije, međutim, sa tako visokom cenom po komadu, čovjek se mora zapitati da li je toliki trošak opravdan.

Tovarni kapacitet jedan je od primjera kada se to pitanje s pravom postavlja, jer cijena djeluje suviše visoka.

CH-53K navodno ima tovarni kapacitet od 16,3 tone, a neki od tipičnih tereta koje bi trebalo da nosi su: laka oklopljena vozila težine od 9,5 do 14 tona, dok M777 Hovicer ima samo 4.200 kilograma. Iako se laka oklopljena vozila bliže kapacitetu helikoptera, ostali sistemi bi se možda mogli prenositi mnogo jeftinijom varijantom.

Treba reći i da je kapacitet prethodnika bio svega 450 kilograma manji, pa i sa te strane trostruko veća cijena djeluje pretjerano.

(b92)

Let’s block ads! (Why?)