Home Banjaluka Da li je Karanu zabranjen rad?!

Da li je Karanu zabranjen rad?!

0

Na sjednici Privremenog upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH koja je održana juče donesena je Odluka kojom se od Tužilaštva BiH traži da se ubuduće ne koriste usluge patologa koji nisu stručno priznati, odnosno, koji nemaju licencu Komore medicine Republike Srpske.

Ova odluka donesena je nakon mnogih apela članova porodica nestalih lica, prevasodno iz Republike Srpske, koji godinama uzaludno čekaju pomak u procesu traženja nestalih, tvrdi Petar Šikman, član Privremenog upravnog odbora ove ustanove.

„Ljudi su očajni. Godinama sve stoji u mjestu i ništa se ne dešava, a porodice sa pravom očekuju odgovore. Već dugo je prisutan pritsak porodica da se na određeni način obezbijedi da se samo stručnim i verifikovanim kadrovima povjeri ovako bitna stvar. Zaista je vrijeme da se neke stvari pomjere sa mrtve tačke, i zato je upućen ovaj zahtjev Tužilaštvu”, rekao je Šikman.

Ovaj zahtjev, ukoliko bude prihvaćen, doveo bi do toga da Željku Karanu, patologu koji je u javnosti poznat kroz slučaj zloglasne konferencije za štampu u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, bude uskraćena mogućnost rada na svim slučajevima identifikacije i traženja nestalih i sklopu ovog Instituta.

Željko Karan je svojevremeno u toku saslušanja pred Anketnim odborom NSRS, sazvanim radi prikupljanja svih relevantnih činjenica u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića priznao da ne posjeduje licencu za rad Komore doktora medicine Republike Srpske.

Tu činjenicu potvrđuje i odgovor iz oktobra 2017. godine iz Komore na upit „da li Karan posjeduje licencu“, koji je negativan. Karan je, kako je sam rekao, tek specijalista sudske medicine ali ne posjeduje licencu Komore doktora medicine Republike Srpske.

Željko Karan je u svojstvu patologa bio angažovan na skoro svim slučajevima identifikacije nestalih Srba u BiH, za koje je zadužen ovaj Institut. Pravo je pitanje kako je uopšte došlo do toga da osoba bez priznate licence vrši tako odgovoran posao, koji, pored moralnih, profesionalnih i društvenih odgovornosti nosi veoma izražajnu političku težinu?

(B1info)