Home Banjaluka Dan D za banjalučku Aquanu

Dan D za banjalučku Aquanu

0

Višegodišnji finansijski problemi banjalučkog javnog preduzeća „Aquana“ su kulminirali, jer je dug premašio devet miliona maraka, zbog čega je sudbina banjalučkog vodenog parka, koji upravlja i gradskim olimpijskim bazenom i muzičkim paviljonom „Staklenac“, neizvjesna, saznaje SrpskaCafe!

Kako saznajemo, uskoro bi grad Banjaluka trebalo da donese odluku o budućnosti ovog javnog preduzeća, koje iz godine u godinu povećava svoj minus.

– Grad je čekao da prođu opšti izbori i da na miru donese odluku o popularnom banjalučkom vodenom parku. Da li će ovo javno preduzeće dobiti dodatna sredstva grada, da li će rješenje tražiti u kreditnom zaduženju, da li će tražiti kupca ili će završiti u stečaju, dakle, odlučiće gradske vlasti. U svakom slučaju voda je došla do grla i rješenje, kakvo god ono bilo, mora se naći što prije, dok voda nije prešla preko glave – tvrde izvori SrpskaCafe-a.

Osim redovnih troškova koje „Aquana“ ne može servisirati, a koje, između ostalih, generiše i preveliki broj radnika, na uvećanje duga uticala je loša ljetna sezona, ali i brojne presude koje je ovo preduzeće izgubilo i koje su, sa kamatama, značajno uvećali ionako debeli minus na kontu.

Kako saznajemo, porezi i doprinosi za plate radnika nisu uplaćene već nekoliko mjeseci, kao ni naknada za prevoz, zbog čega pojedini zaposlenici već razmišljaju o traženju novog posla.

Upućeni ukazuju da veliki kompleks u banjalučkom naselju Borik nije dobro iskorišćen, da postoji mnogo prostora za izgradnju novih sadržaja i stvaranje samoodrživog preduzeća, što bi se moglo realizovati kroz javno – privatno partnerstvo ili potpunu privatizaciju, ali odluku će na kraju donijeti gradski oci.

(Srpska Cafe)