Home Svijet Danska će smjestiti migrante na udaljeni otok: Nepoželjni su i to trebaju...

Danska će smjestiti migrante na udaljeni otok: Nepoželjni su i to trebaju osjetiti

0
Kako piše Russia Today, radi se o otoku na kojem se nalaze laboratoriji za istraživanje životinja te krematorij.

“Ako ste nepoželjni u danskom društvu, ne trebate biti smetnja Dancima. Oni su nepoželjni u Danskoj i to trebaju osjetiti”, napisala je u svom postu na Facebooku danska ministrica za imigraciju Inger Stojberg.

Otok Lindholm se nalazi u Baltičkom moru i udaljen je više od tri kilometra od najbliže obale. Oko 100 migranata koji nisu dobili azil te imigranata kriminalaca će biti poslani da žive na otoku, a svakodnevno će se morati javljati vlastima ili će završiti u zatvoru. Trajektni saobraćaj prema otoku je neredovan, a jedan od trajekata je nazvan “Virus” zbog istraživačkog centra za zarazne bolesti životinja koji se nalazi na otoku.

Plan je dogovorila vladajuća danska centralistička partija Venstre s desničarskom Danskom narodnom strankom u sklopu pregovora o godišnjem budžetu.

Danska vlada od 2015. godine ima problem s izbjeglicama i migrantima te je zbog toga uvela stroge mjere. Osobe koje ne dobiju azil, kao i imigranti s kriminalnim dosjeima se transportuju u hitni smještaj ili se deportuju ako je to moguće.

“Nije lako reći porodicama da idu kući ako su se snašle. No, to je moralno ispravna stvar. Od izbjeglica ne trebamo praviti imigrante”, rekao je premijer Lars Lokke Rasmussen.

Stojberg je ključna autorica antiimigracijskiih politika danske vlade.

(Klix)