Home Vijesti Datum koji ledi krv Banjalučanima (VIDEO)

Datum koji ledi krv Banjalučanima (VIDEO)

0

Prije 49 godina Banjaluku pogodio zemljotres koji je grad “sravnio sa zemljom”.

Za dva dana bit će navršeno 49 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Banju Luku.

Za samo nekoliko sekundi zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale (devet stepeni Merkalijeve skale) devastirao je grad, podsjećaju iz Seizmološke službe Hidrometeorološkog zavoda RS.

Poginulo je 15 stanovnika, a 1.117 je teže i lakše povrijeđeno. Materijalna šteta bila je ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, 266 školskih objekata, 152 objekta javne uprave i administracije, 146 kulturnih objekata, 133 zdravstvena objekta…

Taj zemljotres je najjači koji je ikada zadesio teritoriju Bosne i Hercegovine. Njegova posljedica je ogromna materijalna šteta u Banjoj Luci i petnaest okolnih krajiških opština.

Seizmolozi podsjećaju da se dan prije razornog zemljotresa dogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale.

Banjalučani ni slutili nisu da je to samo bio uvod u jedan veoma težak momenat i razdoblje grada.

Tadašnje gradsko rukovodstvo donijelo je odluku da se naredni dan, 27. oktobar, proglasi neradnim danom plašeći se jačeg potresa. Odluka se pokazala ispravnom, jer je sljedećeg jutra, 27. oktobra 1969. godine u 9 sati i 10 minuta, Banju Luku pogodio dosad najveći zemljotres.

Danas, 49 godina kasnije, na banjalučkom Trgu Krajine, kao nijemi svjedok, nalazi se “krivi sat” čije kazaljke pokazuju 9 sati 10 minuta i 56 sekundi – tačno vrijeme tog strašnog događaja.

Poslije tog zemljotresa doneseni su i ubrzo stupili na snagu mnogo stroži propisi u oblasti seizmičkog projektovanja i građenja u Bosni i Hercegovini.

Zemljotres, kao prirodna pojava, ne ubija, nego ubijaju građevine, odnosno objekti u kojima živimo i radimo. Zbog toga, građevinski objekti trebaju biti projektovani i građeni u skladu sa zakonskom regulativom, jer u tom slučaju zemljotres ne bi smio izazvati strukturna oštećenja, odnosno ne bi smjelo doći do rušenja objekata u predviđenom vijeku njegove upotrebe, podsjećaju iz Seizmološke službe Hidrometeorološkog zavoda RS.

(BN)