Dejana dokazala da je baš sve moguće: Rođena bez ruku postala je slikarka i vicešampionka Evrope i svijeta u tekvondou (VIDEO)

Dejana Bačko iz Novog Sada iako je rođena bez gornjih ekstremiteta vicešampionka je Evrope i svijeta u paratekvandu, slikarka je, bavi se streličarstvom, studira i sve poslove obavlja sama. Od osnovne škole bila je diskriminisana u društvu, ali to je nije spriječilo da pokaže da njena različitost nije u fizičkim nedostacima nego u volji za životom.

– U osnovnoj školi kad su mi se rugali, tad sam dolazila uplakana kući i tražila od mame da mi da njene ruke , a onda mi je ona rekla da bi mi rado dala da može, ali da nastavim dalje da dignem glavu gore i da idem samo napred. Tako da me ta vodila rečenica njena i tako da sam sad uspela u svemu tome – priča Dejana za portal dnevnick.com.

Dejanu zovu djevojkom sa krilima, jer za nju ne postoji ne može. Ona slika nogama a naredni cilj joj je kaže da se pojavi kao

učesnica paraolimpijade u Tokiju 2020. godine u streličarstvu.

– Sve samostalno radim, sve nogama radim, tj. levom nogom isključivo i oblačim se sama, bukvalno sve radim sama, znam i da kuham, sve, jedino što ne mogu da zakopam farmerice, to jedino i kosu, mada sad mi je kratka kosa tako da to je to, sve radim nogama. Kao što vi radite rukama, ja to radim nogama, možda malo i više – ističe Dejana.

U životu je, priča ova energična djevojka, najbitnija volja ali i dobra organizacija.

– Uvek sam se pitala zašto je baš mene Bog izabrao zašto baš ja da sam rođena bez ruku, ali opet dao mi je bar taj neki talenat gde svetu pokazujem ono što jesam kroz slikanje, sport, pre svega što sam tako borbena – kaže Dejana.

Dejana poručuje svima da koriste osmijeh da promijene svijet, a da ne treba niko da dozvoli da svijet promijeni vaš osmijeh.

Buka