Home Vijesti “Destilacija” ponovo gasi mašine?

“Destilacija” ponovo gasi mašine?

0

Hemijska industrija “Destilacija” Teslić će drugi put ove godine morati da zaustavi proizvodnju.

Razlog je identičan onom zbog kojeg su proljetos ugasili mašine – javno preduzeće “Šume RS” ne poštuje ugovor i ne isporučuje ugovorene pošiljke drvnih proizvoda.

– Na taj način, osim opstanka kompanije, koja uspješno posluje više od 120 godina, a koja je prošle godine prihodovala 19,5 miliona КM, od čega je vrijednost izvoza bila oko 12 miliona КM, biće dovedeno u pitanje i budućnost 350 radnika – kažu u ovoj kompaniji.

Takođe, u „Destilaciji“ strahuju da će morati platiti penale stranim partnerima, jer neće biti u mogućnosti da ispoštuju ranije potpisane ugovore o isporuci proizvoda.

Pored svih aktivnosti koje je manadžment “Destilacije” preduzeo u vezi snabdijevanja osnovnom sirovinom iz „Šuma RS“, kako kažu, rješenje nije na vidiku, a prethodno gašenje postorojenja ostavilo je dalekosežne posljedice.

Tematske sjednice

Proizvodni proces, koji je, uz obećanje nadležnih da će se isporuke drvnih sortimenata normalizovati i da u narednom periodu neće biti zastoja u isporuci šumskih drvnih sortimenata, nastavljen je krajem marta, ali problem i dalje nije riješen.

U „Destilaciji“ ističu da „Šume Republike Srpske“ već godinama unazad ne poštuju ugovore koje su potpisale sa svojim kupcima i dovode drvoprerađivače u sve teži finansijski položaj. Vlada Republike Srpske održala je nekoliko tematskih sjednica na kojima je donijela zaključke kojima se definišu smjernice rada „Šuma Republike Srpske“. Međutim, praksa pokazuje da se zaključci Vlade Republike Srpske ne poštuju.

Nakon što je Srpskainfo zatražila odgovore zbog nepoštovanja ugovora, iz “Šuma RS” je stigao dopis u kojem piše da je juče održan sastanak direktora ovog javnog preduzeća i izvršnog direktora za komercijalne poslove sa direktorima šumskih gazdinstava koji imaju zaključene ugovore sa HI “Destilacijom”.

– Na sastanku je dogovoreno da od danas dnevne isporuke prema ovom kupcu ne smiju biti manje od oko 550 metara kubnih – uvjeravaju u “Šumama RS”.

Kažu da je ugovorena količina sa HI “Destilacija” 96.000 kubnih metara niževrijednih šumskih drvnih sortimenata po cijeni od 52,7 maraka po metru kubnom, te da je do 1. septembra ugovor prema kupcu realizovan sa 47,06 odsto.

– Istina je da imamo problema u proizvodnji, kako sa vlastitom mehanizacijom, tako i sa izvođačima radova, a problem se ogleda u nedostatku kvalifikovane radne snage – sjekača, traktorista i pomoćnih radnika – objašnjavaju u “Šumama RS”.

Prioritet

U ovom javnom preduzeću kažu da je na sastanku zaključeno i da ugovori prema tri prioritetna kupca – “Eko Toplane” Banjaluka, “RS Silikon” Mrkonjić Grad i HI “Destilacija” Teslić – moraju biti u potpunosti ispoštovani.

Direktor HI “Destilacija” Novo Škrebić kaže da je ovo obećanje iz “Šuma RS” već 16. ili 17, a da nakon toga opet budu problemi.

– Eto, vidjećemo da li će ovaj put da ispoštuju. Ako ispoštuju, nekako ćemo pregurati – dodaje Škrebić.

U toku prošle godine, prema zvaničnim podacima, iz Srpske je izvoz cjepanog ogrijevnog drveta rastao za 14,2 odsto i iznosi 410.000 kubnih metara. Ovakav trend rasta izvoza može da dovede do toga da niko od trenutnih kupaca ogrijevnog drveta neće imati dovoljno ove sirovine.

Nedostatak radnika

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da je očigledno da “Šume RS” imaju probleme sa izvođačima u pogledu radne snage koja odlazi u inostranstvo da radi, te da se to ogleda i na smanjenju proizvodnju i prodaju.

– Međutim, mi samo tražimo da se ugovori poštuju, naročito kod onih preduzeća koja redovno izmiruju svoje obaveze prema “Šumama” – kaže Šinik.

(BN)