Home Ex-Yu Detaljni sporazum između Kosova i Srbije procurio u javnost

Detaljni sporazum između Kosova i Srbije procurio u javnost

0
Ova kompanija će dovesti do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineskog konzorcijuma koji će eksploatisati rudnik u periodu od 99 godina. 15 posto profita će ići u Mitrovicu, 35% će otići u Srbiju, a 50% će otići u kosovski budžet, piše IBNA.

Opština Preševo, koja se nalazi na jugu Srbije, u potpunosti će pripasti Kosovu. Opština Bujanovac dobija status posebnog distrikta. Prema nacrtu sporazuma, ovaj grad će imati Vijeće od tri člana i skupštinu od 30 članova. Budžet ovog grada finansirat će Srbija, Kosovo i EU. Grad takođe dobija status bescarinske zone.

Vojna baza “JUG” u Cepotinu postaje američka baza, međutim, ona će biti mješovita. Ova baza će imati 1.700 vojnika, od kojih 50 posto Srba i 50 posto Albanaca, sa civilnim nadzorom i savjetodavnim statusom. Koridor 10 će biti zaštićen od strane NATO-a na period do 15 godina, dok će sve strane moći slobodno da se kreću u njemu.

75 posto elektroenergetske mreže će pripadati Kosovu, a 25 posto će pripadati Srbiji zbog interkonekcije. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Njemačka.

Pećka patrijaršija i srpske crkve na Kosovu će dobiti ekstrateritorijalni status na Kosovu.

Očekuje se da će ovaj sporazum garantovati Vijeće sigurnosti UN-a, EU i NATO.

Očekuje se da će sporazum biti završen do 15. maja 2019. godine a također se očekuje da će konačni sporazum biti potpisan između 28. juna do 13. jula 2019. godine. Do oktobra 2019. parlamenti obje zemlje bi trebale ratifikovati sporazum i izmjeniti ustave. Potpuna implementacija ovog sporazuma počinje 1. novembra 2019. godine.

Ovaj dokument nisu komentarisale vlasti u Prištini. Jedini koji je reagovao bio je lider Partije samoopredelenja, Albin Kurti, koji je napao predsjednika Hashima Thacija i njegov plan.

“Postoji mnogo opcija za Kosovo. Jedina stvar koju je predsjednik uradio je da trguje sa Kosovom,“ rekao je Kurti.

Klix