Home BiH DIVLJI KONJI STIGLI U SRPSKU: Čaroban prizor kod Mrkonjić Grada (FOTO)

DIVLJI KONJI STIGLI U SRPSKU: Čaroban prizor kod Mrkonjić Grada (FOTO)

0

Jasenovi Potoci kod Mrkonjić Grada, na granici Republike Srpske i Federacije BiH, do sada nisu bili poznati po dobru. Ovo povratničko selo pročulo se po najvećoj divljoj deponiji medicinskog otpada u BiH, otrova koji već 23 godine ugrožava izvorište rijeke Sane.

Međutim, iz ovog idiličnog mjesta stigle su i lijepe vijesti i još ljepše slike. Fotoreporter Srpskainfo Siniša Pašalić snimio je u rejonu Jasenovih Potoka čaroban prizor: divlje konje, koji slobodno trče brdima i livadama.

Inače, divlji konji u ovom dijelu BiH viđani su najčešće u okolini Livna i Kupresa, a najviše ih ima na visoravni Krug, gdje živi veliko krdo od oko 150 konja.

Ustvari, ovo nisu izvorno divlji, nego potomci domaćih konja, koje su još sedamdesetih godina, kada su zbog teškog života napuštali svoja sela, mještani puštali u prirodu da se snalaze.

Po nekim izvorima, pridružili su im se i konji koje su vlasnici napustili tokom rata devedesetih, kada su morali u izbjeglištvo, a hrane nisu imali ni za sebe, a kamoli za konje.

Da li su divlji konji, koji galopiraju Jasenovim Potocima, stigli sa pedesetak kilometara udaljene visoravni Krug, ili je njihova priča nešto drugačija, niko pouzdano ne zna. Ipak, svi su saglasni da su ovi ljeotani pravo blago i da ih treba čuvati.

srpskainfo.com