Home Banjaluka Đaci u Mišinom Hanu umjesto stakla imaju najlon, sanacija još nije ni...

Đaci u Mišinom Hanu umjesto stakla imaju najlon, sanacija još nije ni počela

0

I pored obećanja najviših zvaničnika Republike Srpske da će škola biti obnovljena do septempra, radovi u Mišinom Hanu još nisu ni počeli.

Obećao je ovo i sam predsjednik RS, dok je sa resornim ministrom i gradonačelnikom, poslije nevremena, obilazio najviše stradalu, Osnovnu školu „Milutin Bojić“ u Mišinom Hanu.

Danas, mjesec i po dana kasnije, stanje u školi se nije puno promijenilo. Školska godina je u ponedJeljak počela, a radovi na školi još nisu.

Prozori su i dalje polupani, a neki i pokriveni najonom, dok voda ulazi na sve strane. Polovina dječjeg igrališta prekrivena je otpadom i građevinskim materijalom.

Četiri od 11 učionica uopšte nisu u funkciji, a uništena je i zbornica, biblioteka, kao i kancelarija psihologa. U školi se osjeti miris vlage, nastavnici su očajni što rade u ovakvim uslovima, a roditelji bijesni.

Sva djeca časove imaju u neuništenih sedam učionica, dok su kabineti informatike i biologije puni vode. Vjerovatno je uništena i sva računarska oprema u ovim učionicama, jer se kablovi trenutno nalaze u vodi.

Nastavnici nisu htjeli puno da komentarišu situaciju u školi. Vidno su razočarani što rade u ovakvim uslovima, ali kažu da ništa ne bi komentarisali javno. Za razliku od njih, roditelji su bijesni.

– Sramota treba da bude svakoga ko je dozvolio da djeca krenu u ovakvu školu. Prošle godinu nisu imali grijanje, sada nemaju prozore. Katastrofa je na šta sve troše novac, a za djecu ne mare – prokomentarisala je jedna mjaka, te nam poručila da uđemo u školu i uvjerimo se i sami.

Naša ekipa obišla je juče ovu školu, te se uvjerila da stanje na stolariji nije ništa drugačije nego dan poslije nevremena, a da je u holu i uništenim učionicama pravo „poslijeratno“ stanje.

Na školi je zamijenjen jedino do krova, ali radi se o, još prošle zime, najavljenim radovima, koji su u planu bili i prije nevremena.

Ko je odgovoran?

Dok roditelji pitaju ko je odgovoran za ovakovo stanje, ministar prosvjete i kultre Republike Srpske, Dane Malešević, obišao je školu, te rekao da je Vlada RS učinila sve što je bilo do njih.

– Mi smo obezbijedili novac, a ostalo je na školi. Direktor je taj koji treba da provodi procedure, a ako će ministarstvo da radi posao direktora, onda nam direktori uopšte ne trebaju – rekao je Malešević.

Za razliku od njega, direktor OŠ „Milutin Bojić“ krivi tender i led.

Duško Petrović za Srpskainfo kaže da tenderska dokumentacija nije mogla nikako ranije biti gotova, te se nada da će radovi početi do kraja septembra.

– Kad su tenderi u pitanju mi ranije ne možemo ništa, sve mora po redu. Tenderska dokumentacija je u toku, o tom sam juče razgovaro i sa ministrom Maleševićem. Optimističan sam da će radovi početi u ovom mjesecu i da će sva djeca u stradalim školama konačno borativi u boljim uslovima – rekao je Duško Petrović, dodajući da će biti zamijenjana kompletna stolarija.

Na pitanje ko je odgovora za to što djeca borave u ovakvim uslovima, kaže je da je najodgovornij led koji je bukvalo opustošio cijelo ovo naselje.

S obzirom na stanje u školi, neće biti dovoljno samo zamijeniti stolariju. Zidovi su puni vlage, podovi mokri, računari uništeni, a komadi kreča i maltera padaju sa plafona. Ova područna škola zahtijeva veliku rakonstrukciju, a niko sa sigurnošću ne može reći kada će sve biti gotovo.

Mještani se zadužili

Obećao je i predsjednik da će sva uništena domaćinstva dobiti po 2.000 ili 3.000 KM, što su mještani sa oduševljem i apaluzima dočekali, međuim još ni od toga ništa kažu oni.

– Bila je komisija, šteta je popisana, ali nismo još ništa dobili. Ja sam se zadužio, da bih mogao da kupim crijep. Dužan sam 1.500 KM, ali morao sam da pokrijem kuću, jer nam je sve stradalo – kaže mještanin Goran Pelenigić, koji ovde živi 25 godina i ne pamti ovakvo nevrijeme.

(Srpska Info)