Home BiH Do kraja godine BiH će posjetiti 100.000 kineskih turista

Do kraja godine BiH će posjetiti 100.000 kineskih turista

0

Broj kineskih turista svake godine se udvostručuje i očekuje se da će do kraja godine Bosnu i Hercegovinu posjeti oko 100.000 kineskih turista, rečeno je na jučerašnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarović sa delegacijom NR Kine, grada Nanjing.

Na sastanku je ocijenjeno da je evidentnom, ubrzanom razvoju turističke saradnje značajno doprinijelo prošlogodišnje stupanje na snagu Sporazuma o bezviznom režimu između dvije zemlje, kao i Memoranduma o olakšanju grupnih putovanja kineskih turista u BiH, te je u prvih 8 mjeseci 2019. godina Bosnu i Hercegovinu posjetilo oko 65.000 turista.

Šarović, kao nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, istakao je da dvije zemlje, uz značajne trgovinsko-ekonomske sporazume, imaju veoma korisnu saradnju i kroz platforme Kina 17+1 kao i “Jedan pojas jedan put”.

“U proteklom periodu imali smo velike i vrijedne investicije realizovane sa NR Kinom, kao što su Termoelektranu Stanari kao i početak izgradnje Tuzla Blok 7. Intenzitet naše saradnje ilustruje i interesantan primjer firme iz Hercegovine koja u Kinu izvozi prerađeni kamen”, istakao je Šarović.

Predsjedavajući Narodne političke konsultativne konferencije Nanjinga Liu Yian, istakao je uspješnu saradnju firmi iz naše zemlje i Kine, navodeći da trenutno 48 kineskih firmi sarađuje sa bh.kompanijama.

Grad Nanjing je jedan od ekonomski najrazvijenijih kineskih gradova, sa više od 8 miliona stanovnika, i jedan od najznačajnih kineskih privrednih centara.