Home BiH Do Njemačke već od 15 eura

Do Njemačke već od 15 eura

0

Sa Sarajevskog aerodroma s jeftinijim kartama na devet destinacija, iz Banje Luke uskoro u Beograd i Štokholm po cijeni od 34 do 116 KM, Tuzlanski aerodrom obara rekorde…

Građani se sve više odlučuju da putuju jeftinim letovima. Tokom ljetne sezone avioni niskobudžetnih aviokompanija uglavnom su puni, a putnici svoja mjesta rezerviraju i dva mjeseca ranije.

Ljetna sezona

Sarajevski aerodrom, kao i drugi bh. aerodromi, putnicima nudi da za malo novca otputuju na neku uglavnom evropsku destinaciju.

– Nekoliko niskobudžetnih aviokompanija prevozi putnike s našeg aerodroma. S našeg aerodroma tako se može za malo novca stići na devet lokacija, i to tokom ljetne sezone – navode sa Sarajevskog aerodroma.

Preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo trenutno operira 17 redovnih aviokompanija koje ostvaruju konekcije na 18 destinacija i određeni broj čarter-kompanija koje obavljaju letove tokom ljetne sezone prema atraktivnim turističkim destinacijama.

Banjalučki aerodrom godinama je imao samo jednu liniju, i to prema Beogradu. Nakon neuspjelog dogovora s „Wizzairom“, taj aerodrom godinama je čekao novu poslovnu ponudu i ona je došla prije nekoliko mjeseci kada je potpisan ugovor s irskom niskotarifnom aviokompanijom „Raynir“.

Tako će iz Banje Luke avioni od novembra letjeti u Beograd, Memingen u Njemačkoj, Štokholm i belgijski grad Šarloa, a koštat će od 34 do 116 maraka

Aerodrom Mostar ima sklopljen ugovor s kompanijom “Eurowings” iz Njemačke, a niskotarifni letovi iz Mostara ka Njemačkoj krenuli su u maju ove godine.

– Od ove sezone imamo potpisan ugovor s “Eurowingsom” i dva puta sedmično imaju letovi za Štutgart i Diseldorf, a imamo u planu i druge destinacije – kazao nam je Marko Đuzel, šef saobraćaja Zračne luke Mostar.

Cijene karte, ako su rezervirane na vrijeme, za Štutgart i Diseldorf koštaju 30 eura u jednom smjeru, a kako se mjesta u avionu popunjavaju, cijene rastu i do 150 eura.

Đuzel nam je potvrdio da je velika zainteresiranost za letove i da su avioni puni u oba smjera, a svi letovi u narednih mjesec dana su rasprodati.

Veliko interesiranje

Međunarodni aerodrom Tuzla u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježio je 345.000 putnika.

– Imamo putnika iz svih krajeva BiH, odnosno iz velikog broja evropskih zemalja. Trenutno se iz Tuzle saobraća prema Njemačkoj, Austriji, Danskoj, Švicarskoj, Holandiji i Švedskoj – kažu iz Tuzle.

Linije realizira mađarska niskobudžetna aviokompanija “Wizzair”, a cijene karata su od 15 do 120 eura – navode s Tuzlanskog aerodroma.

Iz Niša do Diseldorfa za pet eura

U susjedstvu se već duže koriste jeftini letovi.

U Hrvatske se iz Zagreba, Pule, Zadra, Splita i Dubrovnika može za skoro simboličnu cifru u sve evropske gradove, a i van Starog kontinenta.

U Srbiji, iz Beograda i Niša za pet eura može se za Diseldorf, za deset u Bratislavu, cijena karte do Milana je 13, a do Berlina euro više.