Home Vijesti “Dokazi o kriminalu policije nakon izbora”

“Dokazi o kriminalu policije nakon izbora”

0

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da će nakon izbora iznijeti dokaze o umiješanosti policije u RS u kriminalne aktivnosti.

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da već godinama bez ijednog dokaza iznosi teške optužbe na račun MUP-a i institucija Srpske, Mektić je rekao da ima dokaze i da ih nije htio iznijeti 15 dana prije izbora da “ne bi bili zataškani”, već da će to učiniti nakon izbora.

“Pokušavaju izazvati strah kod građana da ne bi izašli na izbore”, rekao je Mektić i dodao da građani ne treba da nasjedaju na priče vlasti da će biti nekih problema i da će se nešto dogoditi.

On je rekao da ga je prije nekoliko dana Tužilaštvo u Banjaluci pozvalo da da izjavu o svojim saznanjima u tom pogledu, ali da je odlučio da neće ništa reći dok, kako je objasnio, ne bude promijenjena vlast u Republici Srpskoj.

Rekao je da vlast u RS ne čini ništa da se riješi ubistvo Davida Dragičevića.

Govoreći o migrantskoj krizi, ministar bezbjednosti BiH je rekao da je od početka godine registrovano 14.969 migranata od kojih je 13.958 izrazilo namjeru za traženjem azila, dok ih u BiH trenutno ima oko 1.500.

Mektić kaže da je zahtjev za traženje azila podnijelo 399 migranata, da je po osnovu readmisije prihvaćen 761 migrant, dok ih je vraćeno 1.102.

“Broj migranata u BiH drastično se smanjio i trenutno ih ima oko 1.500. Uglavnom su iz Pakistana, Sirije, Avganistana, Irana”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da migranti ne žele da ostanu u BiH i da nisu zainteresovni za azil, a oni koji su podnijeli zahtjev zatražili su ga radi regulisanja privremenog boravka.

“Iako se drastično smanjio broj migranata, oni i dalje ilegalno ulaze u BiH, od kojih najveći broj iz Srbije, od Višegrada do Zvornika, u rejonu do Bijeljine, preko Drine”, rekao je Mektić.

On je istakao da će Ministarstvo bezbjednosti BiH nastojati što bolje da zaštiti granicu. “Ova kriza košta i Ministarstvo je za nju od EU dobilo oko devet miliona evra”, rekao je Mektić i dodao da bezbjednosni aspekt neće biti doveden u pitanje.

Mektić kaže da smještaj za azilante u BiH odgovara potrebama, ali da problem postoji u Velikoj Kladuši, gdje lokalna vlast opstruiše i ne dozvoljava priključak za vodovodnu mrežu za objekat “Agrokomerca”, koji ima sve kapacitete za smještaj migranata.

“Ne tražimo nikave beneficije, sve ćemo platiti. Ne možemo smjestiti negdje stotine ljudi bez vode”, rekao je Mektić i dodao da je Ministarstvo spremno da “odmah smjesti migrante u Veliku Kladušu i riješi problem”.

(BN)