Home BiH Dokumentarni film o ruskim vojnicima koji su iz Ugljevika zauzeli aerodrom na...

Dokumentarni film o ruskim vojnicima koji su iz Ugljevika zauzeli aerodrom na Kosovu (VIDEO)

0
Ekipa ruske nacionalne televizije TV “C“ snimila je dokumentarni film pod nazivom „Balkanski marš“ koji prati put ruskih mirovnih vojnika kada su iz Ugljevika 11. juna 1999. godine krenuli put Prištine i zauzeli aerodrom Slatina i time završili zadatak da stignu prije NATO trupa.Ruski vojnici, u sastavu SFOR boravili su u Ugljeviku, ali i na teritoriji opštine Lopare u periodu od 1996. do 1999. godine.

Ruski specijalni novinar Petar Ljubimov rekao je prilikom predstavljanja filma da je zadatak ruskim vojnicima bio očuvanje mira u BiH i na Kosovu.

– Prije 20 godina, kombinovani bataljon vazduhoplovnih snaga Rusije, koji je bio dio mirovnog kontingenta u BiH, napravio je munjeviti marš i zauzeo aerodrom Slatina na Kosovu. U filmu smo prikazali kako su se osjećali pripadnici ruske vojske, kako su odgovorili na zadatke koji su dobili da se iz Ugljevika prebace na Kosovo, tačnije na aerodrom Slatina gdje su bili u direktnom kontaktu sa NATO vojnicima – naveo je Ljubimov.

On je za Republiku Srpsku rekao da je prekrasna zemlja gdje živi divan narod te izrazio nadu da će ponovo posjetiti ove predjele.

Saradnik i sagovornik delegaciji ruske nacionalne televizije bio je koordinator za odnose sa javnošću opštine Ugljevik Mladen Vasilić.

– Bilo je čast sarađivati sa novinarima ruske nacionalne televizije. Prikazano je gdje su ruski vojnici boravili u Ugljeviku, tačnije u krugu Rudnika i termoelektrane Ugljevik – rekao je Vasilić za Srpskainfo.

On je naglasio da su u Ugljeviku snimani kadrovi Hrama Svetog Aleksandra Nevskog, koji je podignut od strane Oružanih snaga Ruske Federacije, ruskih vojnika i oficira, iz sastava SFOR-a, a ukazom Ruske pravoslavne crkve predan je Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

– Posebno je zanimljiv dio koji prikazuje i kada vojnik Pavel Vasiljev dolazi kod porodice Simikić u Brusnicu kod Lopara i evocira uspomene kada je kao vojnik bio u tom naselju gdje je bio punkt ruskih vojnika i kada su praktično bili jedno sa tom porodicom – dodao je Vasilić.

Producent ruske nacionalne televizije Vado Radojičić iz Beograda izrazio je zadovoljstvo što je je sniman film o ruskim vojnicima, a posebno je naglasio gostoprimstvo koje su imali ruski vojnici u Republici Srpskoj tokom svog boravka.

– U filmu su pored kadrova iz Ugljevika i Lopara snimani i kadrovi iz Kuzmina (Srbije), kada mještani pričaju kako su sa oduševljenjem propratili ruski vojni konvoj kroz Srbiju, pa sve do njihovog dolaska na Kosovo – rekao je Radojičić i zahvalio se svim učesnicima na saradnji i podršci u realizaciji ovog dokumentarnog filma.

Srpska Info