Home Biznis Dominacija globalnih brendova, ugrožen opstanak bh. pivara

Dominacija globalnih brendova, ugrožen opstanak bh. pivara

0

U posljednje vrijeme uočen je ogroman pad uvoznih cijena piva iz zemalja okruženja, na prvom mjestu iz Srbije, zatim iz Hrvatske, te iz Slovenije, kao tri najveće zemlje izvoznice piva u Bosnu i Hercegovinu.

Prosječna cijena piva po hektolitru (hl) iz Srbije u prvih osam mjeseci 2018. godine iznosila je 51 KM (što je manje za 53,39% u odnosu na isti period 2013.)

Poređenja radi, u Bosnu i Hercegovinu se iz zemalja koji su tradicionalni proizvožači piva poput Njemačke, Češke, Holandije pa i Republike Irske, uvozi pivo čija je vrijednost po hl. 200 KM i više.

Dodatno, prosječna cijena hektolitra piva domaćih proizvođača iznosi oko 110 KM. Osim toga, cijena sirovine za proizvodnju piva na svjetskom tržištu posljednjih godina bilježe rast, kao i cijene goriva, samim tim i njegovog transporta, ambalaže, te drugih energenata u procesu proizvodnje, tako da bi situacija sa uvoznom cijenom piva trebala biti suprotna padu, što naravno nije slučaj.

Činjenica je da količina uvoza piva posljednjih godina konstantno raste. U prvih osam mjeseci 2018. godine uvezeno je 1.016.082 hl piva u vrijednosti od preko 85 miliona KM. U posmatranom periodu 2017. godina na 2013. godinu, uvoz je povećan za 170 hiljada hl.

Izvoz piva iz BiH u periodu od 2013.-2017. godine skromno se povećavao za oko 3 hiljade hl, i u 2017. godini je količinski iznosio 29 hiljada hl u vrijednosti od oko 2,8 milona KM što je vidljivo iz navedenih grafikona.

U Bosni i Hercegovini posluje samo pet pivara, koje zbog loše poslovne klime, te uvoza koji se količinski povećava svake godine, a smanjuje cjenovno, proizvode sa 50-60% svojih kapaciteta.

Kada je u pitanju izvoz, ne smiju se zaboraviti ni necarinske barijere koje se s vremena na vrijeme plasiraju na susjednim nam granicama, što dodatno otežava poslovanje domaćih kompanija.

Industrija piva u Bosni i Hercegovini već godinama posluje u iznimno nepovoljnim uslovima, koji se kontinuirano usložnjavaju, rezultirajući negativnim trendovima u proizvodnji i prihodima.

Tradicija pivarstva u Bosni i Hercegovini i vrhunski kvalitet proizvoda domaćih pivara, višestruko nagrađivanih brojnim međunarodnim priznanjima, nedovoljni su za opstanak i održivi razvoj na tržištu kojim dominiraju prekomjeran uvoz i nelojalna konkurencija.

Uočljiva je potpuna dominacija velikih globalnih brandova, koji se za tržište Bosne i Hercegovine najvećim dijelom proizvode u velikim pivarama u susjednim državama.

Izostanak osjetnog poboljšanja uslova poslovanja pivara u Bosni i Hercegovini i poboljšanja u njihovom tržišnom učešću i rezultatima, značio bi neminovan nastavak negativnih trendova i njihovo dalje pogoršanje, vodeći ka postupnom smanjenju pa i obustavi proizvodnje i u preostalim domaćim pivarama. 

To bi imalo nesagledivo negativne posljedice na ukupnu privredu, zaposlenost, socijalni položaj i životni standard velikog broja građana, a posredno i znatno umanjenje javnih prihoda koje svojim uplatama domaće pivare osiguravaju.

Ovo je konstatirano na sjednici Grupacije proizvođača piva BiH održanoj ove sedmice u prostorijama Spoljnotrgovinske komore BiH.

 

Biznis Info