Home Vijesti Dragan Bursać: Pametovanje Sarajlijama iz ulice Draže Mihailovića

Dragan Bursać: Pametovanje Sarajlijama iz ulice Draže Mihailovića

0

Čovjek koji vlada gadom iz ulice Draže Mihailovića, sa meremernom pločom Ratka Mladića traži promjenu ulica i skidanje spomen- ploče u Sarajevu? To vam je kao kad bi Hitler od stanovnika opkoljenog Lenjingrada tražio da poštuju Njemačke granate i tenkove. Neće moći ove noći fašisti! I nikada više!

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, u prvoj polovini godine se uspjeno kvalifikovao za ublehaša- ne godine, nego možda i decenije. Ovaj čovjek je, za one koji ne znaju, Gradu Sarajevu i opštini Stari Grad uputio zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija kojima se, kako kaže, srpski narod karakteriše kao zločinački i agresorski.

Dok gajiš četnički korov u svojoj bašti…

Na stranu što sve ovo nema veze sa logikom i zdravom pameću i na stranu što se spomnjie srpski agresor, a ne narod i na stranu što je odista ta vojska i taj agresor doslovno sve do jednog nastupao pod srpskim prefiksom, zapravo svaki drugi bi značio ili isključenje iz te vojske ili neku drugu, mnoogo težu kaznu, ali Ćosić se nije tu zaustavio, niti mu je logika bila bitna. Nakon toga, u skirbomanskom zanosu objavo je prijedlog vraćanja, pazite sad, ni manje ni više nego 154 sarajevske ulice u prvobitni naziv.

Kada bi neki Marsovac ili Vulkanac sa udaljene planete promatrao ovog Ćosića, bespogovorno bi zaključio kako je riječ o nekom visokomoralnom čovjeku, kako je riječ o nekoj moralnoj vertikali, a nipošto horizontali, koja je svoje dvorište u kome je stolovala kao predsjednik opštine, pa gradonačelnik toliko oplijevila i očitila, da eto komšijama predlaže neke ideje, čestitke i pozdrave uz želju da se i oni uljude.

Pomislio bi taj Marsovac kako je grad (šta li je?) Istočno Sarajevo neka oaza suživota u kome med i mlijeko bratstva i jedinstva teku slavinama lokalnog vodovoda, a nazivi ulica sugerišu duboki mir&sabur.

Kad ono tamo, međutim.

Kad ono tamo Ćosić serena unaokolo iz grada koji ima ulicu Draže Mihailovića, sve u 16. Jer, kobiva Draža je, šta li-antifašita u nakaradnoj novosrpksoj povijesnoj nomenklaturi. Tako četnički koljač i vođa bradatih fašističkih kolaboracionista koji su počinili genocid nad Bošnjacima istočne Bosne, a onda se okomili i na Srbe antifašiste ima svoju ulicu u baš Ćosićevom gradu.

Je li se Ćosić pogledao u ogledalo, prije no što je izrekao nebulozu svih nebuloza dok je pametovao Sarajlijama? Dabome da jeste i ono što on vidi u ogledalu, a samo nalikuje čovjeku, ni najmanje mu ne smeta. Jer da mu smeta, ne bi govorio to što govori niti bi vadio drugom trn iz oka dok sebi gaji najmanje dva balvan-ratna zločinca u zjenicama.

Najmanje dva.

A zašto dva?

Ratko Mladić u koloru i mermeru

Pa zato što nije onomad Ćosić stao samo na Draži Mihailoviću, malo je jedan četnik u predgrađu Sarajeva koje se klične na ime grada Istočno Sarajevo. Trebalo je to podebljati jednim mrsnim visokooktanskim ratnim zločincem “savremenikom našim“.

Za on sa slabijim pamćenjem, prije tračno tri godine, kao načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ćosić je pun sebe i u sebi onih smrdljivih stvari, izjavio je da fotografije osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koje su nalijepljene na zgradi ove opštine, ne samo da neće biti skinute, nego će biti nalijepljene nove fotografije u koloru, što je kasnije, zaista, i učinio.

Jer, jebo ratnog zločinca koga obožavaš ako nema slike u koloru. Puno slika u koloru. Pouno slika u koloru na opštini u čijim prostorijama stoluješ kao načelnik. Nekako su crnobijele fotografije rezervisane sa Haag i sudstvo, a ove u boji balkanskog koljača su mu srcu draže.

I tada je načelnik, a sad gradonačelnik Ljubiša Ćosić lupio glupost koja se još pamti i odjekuje hiljadu i više dana:
“Ratko Mladić bio je general Vojske Republike Srpske, vojske u kojoj su bili naši očevi, braća i prijatelji koji su branili, odbranili i na kraju stvorili Republiku Srpsku”.

Čekaj, čekaj, malo-dakle pri punoj svijesti i relativno zdravoj pameti Ćosić je izjavio da je je Mladić bio general srpske vojske i da su tu vojsku činili očevi, braća, prijatelji i ini…pa što se buni, majka mu stara, što na tabli u Sarajevu piše upravo ono što i on tvrdi, dakle srpski zločinci?!

Ajde na stranu, što se Ćosić zajebava sa zdravim razumom i što se sprda sa žrtvama očevidno srpskog agresora, kako i on sam reče da je ta vojska nosila ime, nego ima dalje, mnogo dalje. Vidite, može Ćosić lupetati i zahtijevati ono što se ne zahtijeva, može posterima ratnog zločinca oblijepiti zgradu u kojoj radi, mada ne bi morao ako obraza ima, a nema, može on hiljadu nekih stvari, koje spadaju u domen ”mater vetru“, što bi rekao onomad pokojni Đole Balašević, ali zlo je kad na terenu i to na par kilometara od Grada Geroja stoji meremerna spomena ploča njegovim krvnicima, potpuno nekažnjeno i legalno.

Opet, za one koji ne znaju, spomen-ploča je postavljena u čast ratnom zločnicu Ratku Mladiću i već godinama stoji u Opštini Istočno Novo Sarajevo i to na Vracama, na samoj liniji razgraničenja s Opštinom Novo Sarajevo. Pogađate, i ova sramna ploča je pod inegerencijom narečenog gradonačelnika.

Dakle, čovjek koji vlada gradom iz ulice Draže Mihailovića, sa meremernom pločom Ratka Mladića traži promjenu ulica i skidanje spomen- ploča u Sarajevu? E to vam je kao kad bi Hitler od stanovnika opkoljenog Lenjingrada tražio da poštuju Njemačke granate i tenkove. Neće moći ove noći fašisti! I nikada više!

Ili da se poslužim Njegošem, valjda ga je Ćosić čitao:

“Sve se čovjek bruka sa čovjekom, gleda majmun sebe u zrcalo”.