Home Vijesti DRAMA U NAJAVI Nova deložacija porodice Glišić u LAVIRINTU PRAVOSUĐA

DRAMA U NAJAVI Nova deložacija porodice Glišić u LAVIRINTU PRAVOSUĐA

0

Iako je poništeno rješenje Geodetske uprave RS na osnovu kojeg je nepostojeći FK Jedinstvo došao u posjed gradskog zemljiša u banjalučkom naselju Vrbanja, deložacija porodice Glišić nije odgođena. Naprotiv, najavljena je za danas u 9 sati, saznaje Srpskainfo.

Ako je suditi prema onome što je viđeno na prošloj deložaciji, ni ova nova neće biti drugačija, a jedino pitanje koje se postavlja jeste da li će doći do tragedije.

Prema dosad utvrđenim činjenicama, pravosnažna je presuda prema kojoj je gradsko zemljište prešlo u ruke nepostojećeg Fudbalskog kluba Jedinstvo. Međutim, u međuvremenu je Geodetska uprava RS poništila rješenje na osnovu kojeg je donesena pravosnažna presuda.

Apsurd se ogleda u tome što se konstantno zakazuju deložacije Glišića, jer pravosudni sistem se rukovodi pravosnažnom odlukom suda, dok s druge strane tužilaštvo obustavlja istrage zbog sprečavanja deložacije, jer se rukovodi novim rješenjem Geodetske uprave RS prema kojem Glišići brane svoju imovinu.

Podsjetimo, Milivoje Glišić, predsjednik FK Džaja, podnio je krivičnu prijavu protiv bivšeg poslanika u Narodnoj skupštini RS Admira Čavke, jer je, kako tvrdi, na osnovu poništenog rješenja Geodetske uprave RS nepostojeći FK Jedinstvo došao u posjed 16 dunuma gradskog zemljišta u banjalučkom naselju Vrbanja.

– Admir Čavka već punih 10 godina maltretira moju sedmočlanu porodicu. Na osnovu nezakonitog rješenja Geodetske uprave RS – Područna jedinica Banjaluka, a koje je u međuvremenu poništeno, nepostojećem udruženju građana i takozvanom Fudbalskom klubu Jedinstvo iz Vrbanje prepisano je 16 dunuma gradskog zemljišta. Nezakonito rješenje je potpisao Dragan Grulović, direktor područne jedinice GU Banjaluka (protiv kojeg se vodi sudski postupak, op.a.), iako su bili svjesni da udruženje građana to zemljište ne može prepisati na sebe – navodi se u krivičnoj prijavi, koja je dostavljena MUP Republike Srpske, odnosno Policijskoj upravi Banjaluka.

Glišić je izjavio da se zbog sudske odluke, koja je donesena na osnovu poništenog rješenja, već nekoliko puta zakazuju deložacije, te da njegova porodica neće posustati u borbi za pravdom.

Na spornom zemljištu Glišići su u međuvremenu izgradili porodičnu kuću s poslovnim objektom u koji su uložili, prema nalazu vještaka, 437.000 maraka. Uloženo je i mnogo više, posebno u muzički studio Dade Glišića, koji se takođe nalazi u sklopu porodične kuće.

O kakvoj pravnoj zavrzlami se radi govori i podatak da je Geodetska uprava RS – Područna jedinica Banjaluka u martu 2017. poništila svoje ranije rješenje o dodjeli gradskog zemljišta propalom Fudbalskom klubu Jedinstvo, koji inače nema nijednog igrača.

Naime, u maju 2014, prema pravosnažnoj presudi Okružnog privrednog suda, naloženo je FK Džaja iz Vrbanje da tužiocu, FK Jedinstvo iz Vrbanje, preda u posjed nekretnine.

FK Jedinstvo na svojoj strani tako ima prvostepenu, drugostepenu, a zatim i presudu Vrhovnog suda RS, ali je u međuvremenu odlukom Geodetske uprave RS – Područna jedinica Banjaluka poništeno rješenje na osnovu kojeg je donesena presuda u korist FK Jedinstvo!

U pravnu bitku za vraćanje zemljišta uključilo se i Pravobranilaštvo RS – sjedište zamjenika Banjaluka, koje je u februaru 2014. tužilo Geodetsku upravu RS, i to zbog povreda odredaba Zakona o opštem upravnom postupku, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjeničnog stanja, te iz razloga što je iz utrđenih činjenica izveden nepravilan zaključak u pogledu činjeničnog stanja, kao i zbog nepravilne primjene materijalnog prava kada je spornim rješenjem od 2. oktobra 2013. pravo raspolaganja nad gradskim zemljištem dodjeljeno FK Jedinstvo iz Vrbanje.

RUGIP – Područna jedinica Banjaluka 30. marta 2017. donosi novo rješenje i proglašava ništavnim u potpunosti svoje rješenje iz oktobra 2013. godine.

U stavu 2. novog rješenja ističe se i da se poništavaju i sve pravne posljedice koje je prethodno rješenje proizvelo.

Novo rješenje uslijedilo je nakon što je pravni zastupnik FK Džaja, između ostalog, naveo da je na mjestu objekta od 28 kvadrata napravljen puno veći stambeno- poslovni objekat u koji su Glišići uložili 437.000 maraka. Navedeni objekat je izgrađen u periodu od 2004. do 2012. i predstavlja rezultat ulaganja Glišića, pa je FK Jedinstvo steklo pravo nad objektom na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju, jer objekat nije ni izgradilo, niti bilo kada posjedovalo u prošlosti, a što je osnov da se rješenje proglasi ništavnim, što je na kraju i učinjeno.

Međutim, i pored poništenog rješenje Glišićima se zakazuju deložacije.

U ranijim deložacijama Glišići su, kako tvrde, odbranili svoju imovinu. Na strani Glišića su i odluke Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, kojima su obustavljene istrage koje su se vodile zbog navodno počinjenog krivičnog djela neizvršavanja sudske odluke.

(Srpskainfo)