Drama u Srbiji: Demonstranti upali i u državnu televiziju, jedan od njih motornom pilom

Grupa demonstranata koje su predvodili lidera opozicije Boško Obradović i Dragan Đilas ušli su u subotu navečer u prostorije zgrade RTS-a, a među nezadovoljnim građanima u zgradu je ušao i muškarac s fantomkom preko lica i motornom pilom u ruci.

Demonstranti su se u zgradi zadržali nešto više od sat vremena nakon čega su ih pripadnici specijalne policije izbacili iz zgrade.

Iako je muškarac u ruci nosio motornu pilu, na svu sreću, nije došlo do većeg incidenta, a prema riječima opozicionara tokom upada u zgradu samo je polomljeno staklo na ulaznim vratima.

Vlasti tvrde drugačije, pa je tako ministar policije Nebojša Stefanović poručio da su demonstranti demolirali zgradu i prijetili novinarima.

Novi protesti “1 od 5 miliona” zakazani su danas u 12 sati kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao konferenciju za medije u zgradi Predsjedništva te zemlje.

Donosimo sve reakcije koje smo prikupili od sinoć

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović izjavio je kako je policija oslobodila RTS te da je priveden jedan od demonstranata koji je napao pripadnika žandarmerije.

Predsjednik Dveri Boško Obradović je, ispred zgrade RTS, poručio da organizatori protesta „1 od 5 miliona“ moraju sutra gostovati u Dnevniku dva ili će ponovo na tom mjestu biti građani ali puno više njih nego večeras.

On je rekao i da više nije cilj ostavka direktora RTS Dragana Bujoševića, koji je, kako je rekao, novinarski mrtav, nego Vučića. Generalni direktor Radiotelevizije (RTS) Srbije

On je pozvao ljude da u 5 do 12 svi dođu ispred zgrade gdje će se održati konferencija Aleksandra Vučića.

Direktor RTS- a Dragan Bujošević izjavio je večeras da su protesti izgubili legitimitet upadom opozicije u RTS.

On smatra da je dio lidera opozicije, koji je upao u RTS, mimo zakona htio da uređuje programsku šemu i sadržaj tog javnog medijskog servisa.

„Taj zakon su doneli oni ljudi koji su sinoć upali na RTS“, konstatovao je Bujošević, koji se nada da je to bio poslednji upad u RTS.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić večeras je osudila upad demonstranata i lidera Saveza za Srbiju u zgradu Radio televizije Srbije i poručila da država neće tolerisati nasilje.

“Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dela učesnika protesta ‘Jedan od pet miliona“ koji su upali u zgradu Radio-televizije Srbije preteći novinarima i urednicima javnog servisa“, rekla je Brnabić, a javila RTS.

Demokratska stranka Srbije ocjenjuje da je „krajnje neprofesionalno, neobjektivno i pristrasno“ informisanje Radio televizije Srbije o političkim i drugim zbivanjima u Srbiji osnovni uzrok jаvno iskаzаnog nezаdovoljstvа dijelа grаđana.

Demokrаtskа strаnkа Srbije ponovo upozorаvа dа političkа krizа u Srbiji ne može dа se reši ignorisаnjem njenog postojаnjа sа jedne strаne i u ovom trenutku još uvek neprimerenim metodаmа borbe protiv аutoritаrnog režimа – sа druge strаne“, saopštila je ta stranka.

Ministar spoljnih poslova i predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da su demonstranti nasilno pokušali da osvoje RTS i najoštrije osudio taj postupak.

Dačić je za televiziju Pink rekao da bi u svakoj drugoj zemlji to bilo doživljeno kao pokušaj državnog udara.

On je kazao da je retorika onih koji su upali u RTS da će pobijediti na ulici, a ne na izborima i istakao da je to izašlo iz političkih okvira. Dačič je kazao i da na kraju krajeva mora da se izađe na izbore, ali da ne postoji izborni sistem koji bi sadašnju opoziciju mogao da dovede na vlast, jer nemaju dovoljnu podršku građana.

Ministar energetike i funkcioner Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić izjavio je večeras da je upad u zgradu Radio televizije Srbije neodgovoran potez lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocijenio je da večerašnji incidenti u zgradi Radio-televizije Srbije govore o tome da se opozicija i vlast ponašaju kao „ovnovi na brvnu“ i situaciju ocijenio kao „opasnu“.

Podsjećamo, učesnici protesta „1 od 5 miliona“ su okružili sinoć oko 19 sati zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja će trajati dva sata. Neki od demonstranata ušli su u prostorije tog javnog servisa, nakon čega ih je policija posle 22 sata potisnula na ulicu.