Home Vijesti Dug SC „Nikola Tesla“ iznosi oko 5 miliona KM, ali za to...

Dug SC „Nikola Tesla“ iznosi oko 5 miliona KM, ali za to niko nije odgovoran?!

0

Dug Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci za struju i grijanje trenutno iznosi oko 5 miliona maraka. Sudeći po reakcijama nadležnih – za to niko nije odgovoran.

Dug za električnu energiju Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci iznosi preko milion maraka, a za grijanje čak 3.5 miliona, što je potvrdio i vršilac dužnosti direktora SC, Dragoslav Topić. Sa takvim stanjem upoznao se i resorni ministar Srđan Rajčević, prilikom obilaska prvog paviljona, na kojem radovi još uvijek traju, mada je rok završetka već odavno istekao. Ni rukovodstvo Centra, ni Ministarstvo nemaju plan kako riješiti nagomilane dugove.

„Sada smo prešli na novi sistem grijanja, na novu ‘Eko–toplanu’ i za sada mogu reći da možemo pratiti tu dinamiku troškova, međutim, ostao je taj stari dug za koji ustanova trenutno nema sredstava, kao i većina drugih javnih ustanova“, rekao je v.d. direktora SC „Nikola Tesla“, Dragoslav Topić.

Vlada Srpske je ranije najavila da će svi rukovodioci javnih institucija biti pozvani na odgovornost zbog negativnog poslovanja, ali novi ministar poručuje da o tome trenutno ne može govoriti, jer taj problem još nisu razmatrali.

„Ja ne mogu sada da govorim o tim stvarima. Prvo moramo utvrditi kako je došlo do tih dugova. Ja zaista sad ne mogu da krivim ni direktora Topića, koji je relativno skoro imenovan na ovu poziciju. Mi moramo vidjeti kako je došlo do tih dugova, kakva je struktura tih dugova i onda tek da razmišljamo o nekakvim potezima koje će ministarstvo napraviti“, poručio je Rajčević.

Iako je školska godina započela još u oktobru, studenti smješteni u prvom paviljonu SC zbog nedovršenih radova prinuđeni su na privatni smještaj po mnogo većoj cijeni. Predstavnike studenata to, izgleda, ne brine mnogo. Ističu da su u dogovoru sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom došli do rješenja da studenti oštećeni u ovom slučaju dobiju dva mjeseca besplatnog stanovanja.

„Sada mogu definitvno reći da završetkom prvog paviljona studenti stvarno imaju smještaj i mogu da stanuju, da kažemo da imaju prigodan smještaj naspram prethodnih godina. Takođe, obavili smo razgovore o poboljšanju studentskog standarda, svakako hrane u menzi za studente koji su smješteni u domu i nadamo se da će Studentski centar, zajedno sa Ministarstvom izaći u susret i željeti da ispuni te neke naše određene zahtjeve“, poručio je Nemanja Babić iz Unije studenata Republike Srpske.

Nadležni su studentima u nekoliko rokova obećali završetak sanacije paviljona, ali to se još nije desilo. Novi rok za useljenje studenata je, kažu, početak februara naredne godine.

(BN)