Home Vijesti Duže na poslu, plate sve manje

Duže na poslu, plate sve manje

0

Oko 43 odsto radnika u Republici Srpskoj radi prekovremeno, a čak svaki drugi radnik uopšte nije plaćen za to. To su podaci Saveza sindikata RS, iz koga poručuju da se time gubi od 12 do 15 hiljada radnih mjesta.

“Od stupanja novog Zakona o radu 2016. godine, dali smo prioritet edukaciji članstva o prekovremenom radu. Upravo je novi zakon unio promjene o dužini trajanja prekovremenog rada tokom jedne kalendarske godine, tako i visinu utvrđivanja plate po ovom osnovu”, kaže Goran Stanković iz Saveza sindikata RS.

Goran Stanković napominje da se prekovremeni rad najviše pojavljuje u oblastima ugostitetljstva, turizma, trgovine, građevinarstva i drvne industrije. U trgovinskim lancima radnici provode na poslu po čak i 10 deset sati dnevno. Najveći problem je u nedostatku radne snage, slažu se i poslodavci i sindikalci.

“Ima toga, ali mislim da se taj broj smanjuje. Sve je manje radnika i prosto poslodavci moraju da budu u dobrim odnosima sa radnicima”, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Iz Inspektorata Republike Srpske poručuju da je nekada teško utvrditi sve nepravilnosti, s obzirom na odnos inspektora i poslovnih subjekata. Ali i njihovo iskustvo govori da je prekovremeni rad najviše prisutan u uslužnim djelatnostima, pa inspektore šalju na teren u popodnevnim satima.

“Nepravilnost koja je najčešća, a imalo smo 2 hiljade provjera, je neažurnost u vođenju dnevne prisutnosti radnika, a tamo gdje utvrdimo prekovremeni rad, odmah provjeramo i plaćanje”, poručila je Duška Makivić iz Inspektorata RS.

Zakonski, prekovremeni rad ne može trajati više od 10 sati sedmično, odnosno 4 sata dnevno. U slučaju povećanja obima posla, radnik mora da odgovori na zahtjev poslodavca i da ostaje više na poslu, ali da za to i bude adekvatno plaćen.

(BN)