Home Vijesti DW: Istraga protiv “Bokija” koji tvrdi da je vidio snimak ubistva Dragičevića

DW: Istraga protiv “Bokija” koji tvrdi da je vidio snimak ubistva Dragičevića

0

Dragičević je snimak ubistva najavljivao i ranije, u više navrata, ali do sada taj snimak nije dospio u javnost.

Uoči godišnjice smrti Davida Dragičevića, ujedno i potpunog podbačaja pravosudnog sistema u ovom slučaju, TI BiH podnio je tužbu protiv MUP-a Republike Srpske zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile tokom protesta građana od 25. decembra prošle godine pa do nereda pet dana kasnije. TI navodi da je izvještaj zatražen u trenutku kada su bila okupljanja građana protiv policijske brutalnosti i sa ciljem izražavanja podrške porodici ubijenog Davida Dragičevića.

“Krajem prošle godine u javnost su dospjeli brojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banjaluke, zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci”, navodi TI u svom obrazloženju.

Čeka se snimak

Za to vrijeme nekolicina građana i dalje se okuplja u Banjaluci svako veče tražeći od nadležnih da okončaju ovaj slučaj i kazne odgovorne. Davor Daragičević navodno nije u Bosni i Hercegovini još od protesta 30. decembra, a nekoliko puta se javio putem društvenih mreža, najavljujući da će objaviti snimak Davidovog ubistva i da će tada „nastati pravi haos u BiH“. Dragičević je snimak ubistva najavljivao i ranije, u više navrata, ali do sada taj snimak nije dospio u javnost.

Istovremeno entitetski MUP pokrenuo je istragu kako bi se utvrdio identitet osobe koja je prije nekoliko dana u komentarima u onlajn izdanjima nekih medija tvrdila da postoji video-snimak ubistva Davida Dragičevića. Osoba pod pseudonimom „Boki” je napisala da će uskoro sve biti u javnosti: „Gledao sam lično snimak sa RF (Raiffeisen) banke koja je snimila kako je pretučen David Dragičević na parkingu Metalske škole“, napisao je „Boki“.

Policija je nakon ovog načinila službenu zabilješku u kojoj se navodi da je Davor Dragičević za 15 hiljada eura naručio montirani video materijal u kojem policijski službenici dave Davida.

“Prema prikupljenim operativnim podacima, lice Davor Dragičević je preko za sada nepoznatih lica za novčani iznos od 15.000 evra naručio video materijal na kojem bi bio montiran snimak odnosno fotomontaža, na kojem se vidi kako policijski službenici MUP RS dave pokojnog Davida Dragičevića. Navedeni snimak je trebao biti pušten na Trgu Krajine 5. oktobra 2018. prilikom održavanja skupa „Pravda za Davida”, ali lica koja su trebala napraviti fotomontažu snimka nisu završila isti, tako da snimak nije ni objavljen”, napisano je u službenoj zabilješci čiji sadržaj su prenijeli mediji u BiH.

Davor Dragičević je nakon toga poručio da nisu tačne tvrdnje policije da je on nudio 15.000 eura za montirani snimak ubistva i da će pravi snimak uskoro biti pušten u javnost.

Apel za pomoć

Porodica Dragičević sada pokušava da izvrši ekshumaciju posmrtnih ostataka Davida Dragičevića i da tijelo sahrani u Austriji. Iz grupe „Pravda za Davida” uputili su i javni apel svima koji su u mogućnosti da uplate sredstva kako bi se platili troškovi ekshumacije, transporta i sahrane, čiji datum će biti, kako su naveli, naknadno objavljen. Nije naveden potreban iznos, ali je najavljeno da će sav eventualni višak novca biti usmjeren u rad grupe „Pravda za Davida”.

DW