Home Banjaluka Džinovska aneurizma operisana na UKC RS

Džinovska aneurizma operisana na UKC RS

0

Ljekari Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske uspješno su uradili operaciju aneurizme duge 20 cm.

Pored toga, po prvi put je urađen i komplikovan operativni zahvat kod pacijenta koji je nekoliko mjeseci bolovao od zamaranja ruke prilikom rada zbog hroničnog začepljenja potključne arterije.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske, Vlado Đajić rekao je da su ove operacije veoma rijetke i u mnogo razvijenijim i većim centrima, ističući da je zato ponosan što se one danas rade veoma uspješno u UKC-u.

– Ponosan sam na vaskularnu hirurgiju, sa doktorom Milankom Maksićem na čelu, koja radi najsloženije operacije koje se danas rade u svijetu – izjavio je Đajić.

Načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Milanko Maksić rekao je da su ljekari ove službe u kratkom periodu radili dva zahvata, i to zahvat orijaška aneurizma kod pacijenta starog 83 godine, a kod kojeg je prije 35 godina urađena resekcija želuca, te prvi “kros over” tzv. subaortnih grana kod pacijenta starog 53 godine.

On je rekao da se oba pacijenta dobro osjećaju, te da je ponosan na sebe i svoje kolege.

Maksić je naveo da se specifičnost zahvata kod 53-godišnjeg pacijenta ogleda u tome što se pacijentu rekonstruiše arterija (krvni sud) u lijevoj ruci i pravi se premosnica iz arterije iz desne ruke bez otvaranja grudnog koša. Prema njegovim riječima, kod drugog pacijenta starog 83 godine, uspješno je urađen zahvat džinovske aneurizme.

– Aneurizma je bila oko 20 centimetara i bila je izuzetno teška raditi zato što je bila upaljena, a olakšavajuća okolnost je bila što pacijent nije bio debeo – rekao je Maksić i dodao da je operacija vrlo dobro prošla. Maksić je dodao da je ponosan na svoje asistente, instrumentarke i anesteziju, ističući da se ovakvi zahvati ne mogu bez njih uraditi.

Na lokaciji Paprikovac očekuju da bude obezbijeđena sala za vaskularnu hirurgiju, gdje će se svakodnevno obavljati zahvati.

– Onda ćemo moći da razvijamo pravu vaskularnu hirurgiju sa svakodnevnim operativnim programom – izjavio je Maksić.

(Srpska Cafe)