Home Intervju Edin Forto za BUKU: Nećemo odustati od Republike Srpske

Edin Forto za BUKU: Nećemo odustati od Republike Srpske

0

Mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto u intervjuu za BUKU kaže da će Vlada biti formirana do kraja godine. O imenima, osim imena bivše ministrice Lejle Brčić, nije htio spekulisati. On smatra kako mora doći do promjena u zdravstvenom sistemu, a govorio je i o promjenama u drugim oblastima. Stranku demokratske akcije optužio je da spinuje, a za BUKU govori i o razlikama u promjena u Banjaluci i Sarajevu. Naša stranka, dodaje, traži partnere koji će imati hrabrosti ponijeti zastavu socijal-liberalizma u Republici Srpskoj.

BUKA: Kada možemo očekivati novu Vladu Kantona Sarajevo? Možemo li o imenima?

Sačekajte još nekoliko dana da to sve bude dogovoreno. Ono što je činjenica jest da će Naša stranka predložiti za ministricu pravde Lejlu Brčić. To je sve o imenima što mogu reći.

BUKA: Kadar ste građanske, liberalne stranke, ali morate priznati da je broj žena u Vladi Šestorke bio nedovoljan. Hoće li se to promijeniti?

Naravno. Kad se tek počela spominjati mogućnost smjene Vlade i formiranja nove, rekli smo da u toj novoj vladi moraju biti najmanje četiri ministrice. I bit će.

BUKA: Dugo je Kanton Sarajevo bez ministra ili ministarke zdravlja, ko će preuzeti taj resor?

Vrlo brzo će biti poznata sva imena, do kraja godine očekujemo imenovanje Vlade.

BUKA: Stanje u zdravstvu je haotično, najavili ste i smjene u JU Dom zdravlja. Rezultati nakon testiranja na COVID-19 se čekaju i do sedam dana, rješenja o samoizolaciji rijetki dobiju. Možete li to promijeniti?

Naravno, zato sam kao prvi potez i najavio smjene u upravljačkoj strukturi JU Dom zdravlja. Šokantno je na koji način se ta institucija vodi. Uprava i upraviteljski organi te institucije idu na produžene izolacije, zaključavaju se u svoje kancelarije da ne bi sreli nekog pacijenta, dok medicinski radnici padaju s nogu. Nova uprava će morati pokazati da je svjesna stanja u kojem se nalazimo. Jasno je da se nekad mora desiti problem ili neki zastoj, ali on mora imati adekvatno obrazloženje upućeno javnosti i biti jasno iskomuniciran sa svim stranama koje mogu pomoći da se problem riješi ili stvari pokrenu s mrtve tačke. Takvo stanje ne može biti konstanta, što je sada slučaj.

To, naravno, nije jedina mjera u zdravstvu kad je u pitanju suočavanje s pandemijom bolesti COVID-9. Mjere oko kojih smo se usaglasili se tiču konačnog formiranja stvarnog drive-in mjesta za testiranje i uspostave bolje telefonske komunikacije sa pacijentima, do onih sistemskih, poput definitivnog kadrovskog i materijalnog rješavanja potreba građana za liječenje od zaraznih bolesti, uključujući uspostavljanje izolatorija.

BUKA: SDA kaže kako Vam je Elmedin Konaković kukavički prepustio Vladu. Osjećate li se kao da Vam je neko prepustio premijersko mjesto?

SDA spinuje. Jedan od principa djelovanja Vlade Četvorke jest kontinuitet rada Vlade Šestorke. Kontinuitet se ogleda i u imenima, ja sam bio premijer te Vlade. Osim toga, samo je dvije godine pred nama i kao neko s već stečenim iskustvom u vođenju Vlade uključit ću se u posao odmah, takoreći bez izgubljenog dana radnog vremena na upoznavanje s načinom rada. Nema tu ni prepuštanja niti bilo čijeg kukavičluka, samo možemo govoriti o svijesti o vlastitoj odgovornosti za dobrobit građana i kod gospodina Konakovića i kod svih nas.

BUKA: Prihodi drastično padaju, koliko smanjene budžeta očekujete i gdje ćete praviti rezove? Je li moguće smanjenje ministarskih plata, ili, pravednije svih budžetskih plata s jasnim kriterijima, a sve kako biste pomogli realni sektor?

Neke projekcije govore da će budžet biti manji do 150 miliona KM. Tek moramo vidjeti gdje se u budžetu može racionalizirati potrošnja. Kao što smo uradili i u prvom dijelu mandata i sa uštedama krenuli od sebe ukidanjem paušala profesionalnim zastupnicima, tako ćemo i ovaj put ići na smanjenje upravljačkih struktura u firmama, pa umjesto tri imati jednog predstavnika Vlade u skupštinama kantonalnih firmi. Generalno, uštede se najbolje postižu boljim upravljanjem i kontrolom nabave u velikim sektorima poput zdravstva i komunalne privrede.

 BUKA: „U mom mandatu nema afera, korupcije i kriminala“, rekao je Vaš prethodnik Mario Nenadić. Je li to zaista tako?

Naglasio bih da je bio pripreman veći broj  zapošljavanja u većem broju firmi i institucija, na šta je upozorio Ured za borbu protiv korupcije, nakon čega je nova skupštinska većina izglasala moratorij na zapošljavanje. Javni registar svih zaposlenih je potpuno zapušten u vrijeme vlade Petak 13. što ukazuje da je briga za borbu Ureda protiv korupcije bila opravdana.

BUKA: SDA kaže kako je aktuelna većina neprirodna koalicija, ne znam da li su mislili na ideološke razlike Naše stranke i Naroda i pravde, ali jesu li u pravu kada kažu da je koalicija neprirodna?

Ne. Ideološke razlike mogu biti važne kada obezbijedimo elementarne uslove za dostojanstven život svih građana. One su, tzv., nadgradnja toga, u kojem pravcu ćemo se razvijati, da li ćemo biti više liberalno, socijalno ili konzervativno društvo. Naravno da mi o tom možemo pričati i sada, ali bolje je da vrijeme na to ne trošimo, nego da radimo upravo to što sam naveo. Niko se od nas ideološki ne razlikuje u činjenici da svim građanima mora biti na vrijeme dostupna zdravstvena usluga, da moraju imati kvalitetan javni prevoz i sl. Kada to sredimo, onda može doći do mimoilaženja.

BUKA: Ima li trajnog rješenja za GRAS?

Sa sigurnošću možemo reći da za javni prevoz ima budućnosti. Javni prevoz je jedna od osnovnih komponenti unapređenja kvaliteta života u Sarajevu. Mi smo imali konkretan plan i odvojene novce u budžetu za 2020., da isfinansiramo unutrašnju reorganizaciju Grasa, koja uključuje preko 300 dobrovoljnih otpremnina. Petak 13 je taj proces zaustavio, tek predstoji naš uvid u to koliku su štetu počinili u ovoj godini. Ono što mogu obećati je da će jedan od naših prvih poteza biti završetak tendera koji smo mi raspisali u rpvom dijelu našeg mandata a to je nabavka 20 novih trolejbusa.

BUKA: Da se dotaknemo i lokalnih izbora. Regionalni mediji su pisali o promjenama u Sarajevu i Banjaluci. Ima li razlike u promjenama u ova dva grada?

Razlike su ogromne. Još uvijek nema razloga da sumnjam da će se Stanivuković boriti protiv korupcije, za bolji životni standard Banjalučana i sl. Međutim, pobijedio je negator genocida, revitalizator četništva i relativizator fašizma. Pritom, kao jako mlad čovjek, ubija nadu da će se stvari u tom smislu promijeniti, jer ga dosta ljudi gleda kao izraz njegove generacije formirane u jednom nakaradnom obrazovnom sistemu i generalno sistemu vrijednosti. Pred Stanivukovićem je četiri godine mandata, vidjet ćemo da li će se mijenjati. Onoliko koliko se on bude mijenjao, bit će moguće i društvene promjene. Ako on hoće da bude veći Dodik od Dodika ili veći Karadžić od Karadžića, onda će samo produbljivati agoniju.

BUKA: U izbornoj noći, bio sam u štabu Naše stranke. Srđan Mandić se zahvalio koalicionim partnerima. Ipak, nije bilo hvala za Ekološki slobodarski pokret koji je podržao četvorku. Damir Nikšić je to i javno rekao. Zašto nema hvala za ESPo?

Nakon toga su te stvari ispravljene. Ponekad još zbog kratkoće rečenice kažemo za koaliciju da se zove Četvorka, ali sve češće uz taj naziv dodajemo i Klub samostalnih zastupnika. Naravno, nema sumnje da bi bez njega naš uspjeh bio manji, on jest osvježenje na našoj političkoj sceni. Ako u ovom mandatu i nije uspio prodrijeti u gradska i općinska vijeća, on je barem razvedrio političku scenu i nema sumnje da je ESPO stranka koja ima budućnost i s kojom vrijedi računati na saradnju. U moje ime, a siguran sam i u ime drugih, pogotovo mog kolege Mandića kojeg ste spomenuli, hvala mu.

BUKA: Zamjera Vam se što ne djelujete na teritoriji cijele Federacije. Nema vas ni u Republici Srpskoj. Do kad?

U svakom trenutku tražimo partnere koji će imati hrabrosti ponijeti zastavu socijal-liberalizma u RS. Na prethodnim izborima smo izašli u Derventi i u Srebrenici, ali rezultat nije bio zadovoljavajući. Međutim, mi od RS nećemo odustati.