Home Vijesti EKONOMISTI UPOZORAVAJU Ima novca za službena vozila, za migrantsku krizu ne

EKONOMISTI UPOZORAVAJU Ima novca za službena vozila, za migrantsku krizu ne

0

Zbog nužde da se budžet BiH što prije usvoji, kako ne bi doveo u pitanje održavanje izbora, ostala su zapostavljena mnoga bitna pitanja, a stručnjaci upozoravaju da bi mala izdvajanja za oporavak privrede mogla mnoge privatnike gurnuti u sivu zonu.
Konačno je usvojen budžet institucija BiH, i to u iznosu od 1,8 milijardi KM. Iako tekst budžeta prate kritike od samog predlaganja, najveći njegov problem je, kažu stručnjaci, to što je usvojen sedam mjeseci kasnije.
Skoro pola od ovog iznosa odnosi se na servisiranje javnog duga; 996 miliona KM namijenjeno je finansiranju institucija BiH, 868 miliona su tekući izdaci, dok je 42 miliona izdvojeno za pomoć privredi, kao nova stavka u budžetu, od čega na direktnim transferima 15 miliona KM, a na tekućoj rezervi 27 miliona KM.
S obzirom na to da se BiH i dalje nalazi u kritičnom periodu ekonomskog oporavka, stučnjaci kažu da je 42 miliona KM namijenjenih za privredni oporavak malo, kao i da je velika mana to što je potpuno zapostavljena migrantska kriza, te pojačanje bezbjednosti graničnih prelaza.
Zamjerke
Mnogi zamjeraju upravo to što novca nema za migrantsku krizu, ali ima za opremanje kabineta i nova službena vozila, za šta je budžet predvidio 750.000 KM. Zamjerki je bilo i na milionska izdvajanja za putovanja, i to u godini kada su putovanja zvaničnika svedena na minimum.
– Budžet je kao novčanik kod oca familije i treba da posluži za sve ono što toj porodici treba. S jedne strane, mi svi gledamo kako da potrošimo pare, a ne gledamo kako da ih zaradimo. Svako gleda kako da potroši sve ono što mu je u planu, bez obzira ima li para ili nema. Tako je i u ovom slučaju – rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.
Kaže da je upravo nužda da se obezbijedi novac za izbore stavila potpuno u drugi plan sve druge probleme, koji su daleko veći nego sami izbori.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Naši politički predstavnici ne mogu da se usaglase oko onih stvari koje su najbitnije u životu, a to su tekući problemi koje imamo, od migranata, pa sve do posljedica pandemije. Oni se intenzivno bave pozicioniranjem svojih članova, a budžet im služi samo kao sredstvo da se neko od njih na nešto prisili – opisuje Pavlović.
Izvrnuta slika demokratije
Objašnjava da smo došli u apsurdnu poziciju u kojoj je ovaj dokument praktično iskorišten za rješavanje međusobnih odnosa po pitanju izbora i zapošljavanje ljudi koji će raditi određene poslove na nivou BiH.
Pročitajte još:“DEPORTOVATI IH BEZ OKLIJEVANJA” Dodik poručio da Srpska ima najjasniju politiku o migrantimaMIGRANTSKA KRIZA Srbi na području Petrovca strahuju od PONOVNOG NAPUŠTANJA ognjištaBUDŽET USVOJEN, ČLANOVI CIK OSTALI Čovićevi zahtjevi ipak još nisu ispunjeni
– Nažalost, sve je to tužna slika izvrnutosti demokratije koju smo dobili. Imamo situaciju da se oni bave svojim pitanjima, a ne pitanjima građana, što je pokazao i ovaj budžet, koji im služi kao sredstvo da imaju još bolje benificije, automobile… – kaže Pavlović.

Puno riječi hvala za novi budžet nije imala ni ekonomska analitičaraka Svetala Cenić. Ona smatra da bi ovako mala pomoć privredi mogla da doprinese širenju sive ekonomije.
– Nema novca za migrante, koronu, granicu, za ostale porbleme… Ostale su povelike stavke za kupovinu, što kola, što kojekakvih drugih beneficija. Taj budžet je sračunat da dobro živi neko, svi ostali ništa. Čemu ovakav budžet može doprinijeti – pita Cenićeva.
Poruka privrednicima
Kaže da je jasno da je ogromna stavka otplata kredita, ali pored toga, najveći nedostatak je što nemamo usmjereno na ono što su prioriteti. 
Foto: FACE HD TV/screenshot
– Nigdje nije pojašnjeno kako će pomoći privredi. Evo, ja bih voljela da znam kako. Ovim su jasno poslali poruku privrednicima: “Vi, od kojih mi živimo, nas uopšte ne zanimate”. Mislim da će ovim privrednici imati dobar izgovor da nastave da posluju u sivoj zoni, ili će u sivu zonu biti gurnuti oni koji nikada nisu bili – upozorava Cenićeva. 
Kaže da se mnogi privrednici već pitaju zašto bi oni sve plaćali i razmišljali kako da isplate plate, dok političari žive zaštićeno bez smanjenja prihoda.
– I mi pričamo o radničkim pravima? Jel’ to postoji? Šta je to? Jel’ se jede? Naše vlasti ne vode računa o tome, nego prave neka paušalna rješenja od koje imaju više štete nego koristi – zaključuje Cenićeva, dodavši da postoji mogućnost da se ista situacija ponovi i sljedeće godine.
Fond za pomoć privredi
Dok stručnjaci kritikuju budžet i njegove stavke za privredu, toga su, izgleda, svjesni i nadležni, koji tvrde da privrednici ipak neće ostati zapostavljenji. U Savjetu ministra BiH su najavili osnivanje fonda koji će se koristiti kao pomoć privredi i svima koji su pretrpjeli štetu  tokom trajanja pendemije virusa korona. Ovakve fondove već imaju RS i FBiH.
Takođe, kažu da će fokus staviti na ekonomiju i privredu, ali da će pomoći i onim oblastima koje su u ovim trenucima ostale zapostavljene, poput medija, kulture i sporta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Prvi sastanak tima Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministra za operativnu podršku lokalnim izborima 2020. godine održan je danas u …
VIŠE

Članovi Glavnog izbornog štaba SNSD-a, predvođeni šefom Srđanom Rajčevićem, razgovarali su danas u Čelnicu sa kandidatom SNSD-a za načelnika …
VIŠE

Četvrti avgust je dan koji predstavlja nezapamćen egzodus i zločin, patnju za srpski narod, te svaka proslava takvog necivilizacijskog postupka …
VIŠE

Na početku ceremonije obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji …
VIŠE

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske i predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić ostao je protekle sedmice bez još jednog …
VIŠE

Bivši poslanici u Skupštini Srbije Srđan Nogo i Zoran Radojičić uhapšeni su danas u Beogradu zbog krivičnog djela pozivanje na nasilnu …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)