Home Banjaluka “Elektrokrajina” povećala naplatu dugova, bez struje ostalo 112 domaćinstava

“Elektrokrajina” povećala naplatu dugova, bez struje ostalo 112 domaćinstava

0

„Elektrokrajina“ Banjaluka već u prvim danima akcije dosljedne naplate isporučene električne energije bilježi za trećinu veći priliv sredstava po tom osnovu, saopšteno je iz ovog preduzeće.

-Samo u prva tri dana akcije od 20. do 22. maja naplata električne energije je povećana za 33,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 1,5 miliona KM. Pozitivan trend vidljiv je i u poređenju sa istim danima mjeseca april jer je priliv sredstava u maju veći za 18,9 odsto, odnosno za 943.000 KM – rekli su u “Elektrokrajini”.

„Elektrokrajina“ je u navedena tri dana bila prinuđena isključiti sa mreže ukupno 135 dužnika, od čega 23 pravna lica i 112 domaćinstava.

Napominuli su da su kupci iz kategorije domaćinstava čine više od 90 odsto od ukupnog broja njihovih potrošača, te da je u skladu sa tim je i broj isključenja domaćinstava uvijek veći u odnosu na pravna lica.

-Na osnovu zaključka Uprave „Elektrokrajine“, mjere isključenja sa mreže se nisu i neće primjenjivati prema korisnicima socijalne potrebe. Naplatu potraživanja prema tim osobama ćemo rješavati u saradnji sa centrima za socijalni rad i lokalnim zajednicama. Proteklih dana smo sa mnogim privrednim subjektima koji imaju značajan obim proizvodnje i/ili veliki broj zaposlenih postigli dogovor da odmah uplate dio duga za utrošenu električnu energiju, uz ostavljeni rok do kraja mjeseca da izmire preostale dospjele obaveze. Na ovaj način smo izašli u susret velikim privrednim subjektima cijeneći visinu štete za njihov proizvodni proces u slučaju momentalnog isključenja sa mreže – naveli su u “Elektrokrajini”.

Dodali su da se akcija dosljedne naplate električne energije nastavlja i u narednom periodu.

Srpska Info