Home Zdravlje Evo kako da vaše trčanje prođe bez upala i grčeva

Evo kako da vaše trčanje prođe bez upala i grčeva

0

Iako nije dokazano da dehidracija izaziva grčeve, stručnjaci vjeruju da voda može da umanji stepen bola.

Bilo da se pripremate za maraton ili samo rekreativno džogirate, grčevi i upale mogu da postanu noćna mora i unište vam sportski entuzijazam. Biznis insajder razradio je savjete stručnjaka kako da izbjegnete ove probleme tokom trčanja.

Ostanite hidrirani

Redovno pijenje vode čini čuda vašem tijelu – od smanjenja glavobolje, gubitka kilograma, pa sve do poboljšanja vaših atletskih sposobnosti. Iako nije dokazano da dehidracija izaziva grčeve, stručnjaci vjeruju da voda može da umanji stepen bola koji oni izazivaju.

Konzumirajte elektrolite

Kad nemate dovoljno ovih jona u tijelu može da dođe do slabljenja mišića, upala i grčeva. Glavni elektroliti tijela uključuju kalijum, natrijum, hlorid, kalcijum i magnezijum.

Istežite se prije trčanja

Istezanje prije trčanja pomoći će vam da se zagrijete, spriječite neželjene posljedice nakon trčanja (upale i grčeve mišića), ali i da izbjegnete povrede.

Bez jela prije treninga

Eksperti preporučuju da ne jedete dva sata prije treninga, kao i da ne pijete velike količine tečnosti. Trkači koji su jeli veliku količinu hrane od jedan do dva sata prije trke razvili su simptome prolaznog bola, povezanog sa vježbanjem.