Home Zdravlje Evo zbog čega je voda toliko važna za naš organizam

Evo zbog čega je voda toliko važna za naš organizam

0

Blizu 60 odsto našeg tijela čini voda, što govori koliko je bitno da tijelo održavamo hidratizovanim. Portal “Medical News Today” naveo je 15 beneficija konzumiranja vode.

1. Voda podmazuje zglobove

Hrskavica koja se nalazi u zglobovima i diskovima kičme sadrži blizu 80 odsto vode. Dugotrajna dehidratacija može dovesti do bolova u zglobovima.

2. Stvara slinu i sluz

Slina pomaže u varenju hrane i čini usta, nos i oči vlažnim. To sprečava trenje i oštećenje. Konzumiranje vode također čini usta čistim i smanjuje truljenje zuba.

3. Tijelo snabdijeva kiseonikom

Krv sadrži više od 90 odsto vode i ona doprema kiseonik do različitih dijelova tijela.

4. Poboljšava zdravlje i ljepotu kože

Dehidratacija čini kožu osjetljivom, dovodi do njenog preranog starenja i stvaranja bora.

5. Oblaže mozak, kičmenu moždinu i druga osjetljiva tkiva

Dehidracija može uticati na strukturu i funkciju mozga. Voda je uključena u proizvodnju hormona i neurotransmitera. Duža dehidratacija može dovesti do problema s razmišljanjem i rezonovanjem.

6. Reguliše temperaturu tijela

Voda se skladišti u srednjim slojevima kože te izlazi na površinu kao znoj kada se tijelo zagrije. Dok isparava, tijelo se hladi. Dovoljne količine vode mogu smanjiti tjelesni napor, ako se tokom vježbanja pojavi toplinski stres.

7. Probavni sistem zavisi od vode

Crijevima je potrebna voda kako bi radila ispravno. Dehidratacija dovodi do probavnih problema, konstipacije i pretjerane kiselosti u želucu. To povećava rizik od žgaravice i čira na želucu.

8. Ispire tjelesni otpad

Voda je potrebna za proces znojenja, uriniranja i velike nužde.

9. Pomaže u kontrolisanju krvnog pritiska

Nedostatak vode čini krv gušćom, što povećava pritisak.

10. Disajni putevi trebaju vodu

Kada organizam dehidrira, disajni putevi su ograničeni jer tijelo pokušava smanjiti gubitak vode. To pogoršava astmu i alergije.

11. Minerale i hranjive tvari čini dostupnim

Otapaju se u vodi, što omogućava da dođu do raznih dijelova tijela.

12. Sprečava oštećenje bubrega

Bubrezi regulišu tekućinu u tijelu. Nedovoljno vode može uzrokovati kamen u bubregu i druge probleme.

13. Poboljšava performanse tokom vježbanja

Neki naučnici tvrde kako konzumiranje većih količina vode poboljšava performanse tokom vježbanja. Ono što je utvrđeno jeste da dehidratacija smanjuje performans i da ne možete vježbati više od 30 minuta.

14. Gubitak kilograma

Voda pomaže u gubitku kilograma ukoliko je konzumirate umjesto slatkih sokova i gaziranih pića. Ukoliko popijete čašu vode prije jela dobit ćete osjećaj sitosti i pojesti manje hrane, čime ćete izgubiti kilograme.

15. Smanjuje šanse da budete mamurni

Kada “partijate” nezaslađena mineralna voda s ledom i limunom naizmjenično s alkoholnim pićem može spriječiti prekomjerno konzumiranje alkohola, ali i jutarnju glavobolju.