Home Svijet Evropa ponovo strepi: Nove bolnice, restrikcije, karantini..

Evropa ponovo strepi: Nove bolnice, restrikcije, karantini..

0

Brojne evropske zemlje uvode lokalno karantin i druga ograničenja zbog sve bržeg rasta broja zaraženih koronavirusom.

Povećavaju i bolničke kapacitete zbog sve većeg priliva pacijenata kojima je neophodno bolničko lečenje.

Slovačka je prijavila rekordan broj zaraženih koronavirusom, zbog čega je vlada pozvala u pomoć stotine vojnika koji će biti ispomoć zdravstvenim radnicima.

Inače je dosad izbegavala sveopšti karantin. Kod njih, maske su obavezne u zatvorenim prostorima, dok je broj kupaca u prodavnicama ograničen, a kafićima i restoranima je naređeno zatvaranje u 22.00.

Engleska takođe svakodnevno beleži mnogo novih slučajeva zaraze, čak 45.000, kako je pokazala nova studija o rasprostranjenosti koronavirusa u tom delu Velike Britanije.

Britanski premijer Boris Džonson pokušava da zaustavi drugi talas zaraze koronavirusom lokalnim restriktivnim merama. Ipak, nova studija pokazuje da je broj novozaraženih dnevno daleko iznad 17.540, koliko ih je zvanično bilo u četvrtak u Engleskoj.

Istraživanje londonskog “Imperijal koledža” i “Ipsos Morija” pokazalo je da je jedna od 170 osoba u Engleskoj imala virus između 18. septembra i 5. oktobra. To znači da je 45.000 novozaraženih dnevno.

Pokazalo se i da je broj novozaraženih među starijima od 65 porastao osam puta u poređenju sa prošlim izveštajem za period između 20. avgusta i 8. septembra.

Virus je ponovno ušao i u kraljevsku porodicu – zaražena je Sofija, supruga princa Edvarda, najmlađeg sina kraljice Elizabete.

U Madridu zabranjeni neopravdani ulasci u grad i izlasci iz grada; Švajcarska proširila “crvenu listu”

Španska vlada uvela je 15 dana dugo vanredno stanje u Madridu zbog pandemije koronavirusa, nakon što je regionalni sud odbacio delimično zatvaranje grada uvedeno pre nedelju dana, piše Bi-Bi-Si.

Tako će u Madridu i devet okolnih gradova na snagu stupiti restrikcije kretanja.

Građani će smeti da napuštaju grad jedino u hitnim slučajevima.

Vlasti Švajcarske, koja je u petak takođe zabeležila rekordan broj novozaraženih, stavile su nemačke gradove Berlin i Hamburg na crvenu listu, kao i austrijske provincije Gradišće i Salcburg, kao i italijanske regije – Kampaniju, Sardiniju i Veneto.

Na listu su stavljene i Kanada, Gruzija, Iran, Jordan, Rusija, Slovačka i Tunis.

Posebne mere u Nemačkoj; “Ovo je prekretnica, gde ćemo biti”

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak posle razgovora s gradonačelnicima najvećih nemačkih gradova da je osnovni cilj za predstojeću jesen i zimu izbeći ponovno zaključavanje i omogućiti nastavak rada škola i vrtića.

“Mi se nalazimo na prekretnici, na kojoj se odlučuje gde će Nemačka, kad je u pitanju pandemija koronavirusa, biti ove jeseni i zime”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s gradonačelnicima 11 najvećih nemačkih gradova.

Na sastanku je odlučeno automatsko uvođenje dodatnih mera borbe protiv širenja koronavirusa ako broj novozaraženih u roku od nedelju dana poraste preko vrednosti od 50 na 100.000 stanovnika.

Mere sadrže obavezu nošenja maski i na javnim površinama s velikim brojem ljudi i gde nije moguće pridržavanje razmaka od 1,5 metara.

Uvodi se i zabrana prodaje alkohola, ograničenje rada ugostiteljskih objekata te ograničenje broja osoba na privatnim i javnim okupljanjima.

“Naš cilj je izbegavanje zaključavanje ove jeseni i zime”, rekla je ona i dodala da je i dalje prioritet držati škole i vrtiće otvorene.

Upozorila je na nagli porast novozaraženih u nekoliko najvećih nemačkih gradova i opasnost od nesposobnosti praćenja lanca zaraze.

“Kada do toga dođe, tada se virus počinje širiti nekontrolirano. A što to znači za zdravstveni sustav i javni život možemo vidjeti na primjeru nekih naših evropskih suseda”, rekla je Angela Merkel.

Nemačka kancelarka je objasnila da je jedan od ciljeva sprečavanje zatvaranje granica u Evropi.

Ona se obratila i mladima rekavši da misle na ono što je važno. “U to spada zdravlje roditelja, deda i baka, kao i stanje na tržištu rada i obrazovanja sledeće godine. Nije li sve to vredno malo strpljenja sada?”, upitala je nemačka kancelarka.

Dodala je da je Nemačka dokazala da se može odupreti virusu.

(B92)