Home Banjaluka Evropska sedmica mobilnosti u Banjaluci

Evropska sedmica mobilnosti u Banjaluci

0
Da je bicikl uglavnom bolja opcija od automobila, dokazali su osnovci na banjalučkom Trgu Krajine, ali uz pravila. Danas su ih i naučili, uz semafore i improvizovane trake.

Obuka mališana samo je jedna od mnogobrojnh aktivnosti kojima se i u Banjaluci obilježava Evropska sedmica mobilnosti. Promocijom javnog prevoza i biciklizma, organizatori ukazuju na sve veći problem  gužvi, zagadjenja, ali i saobraćajnih nezgoda.

I direktor agencije za bezbjednost saobraćaja prošetao do Trga Krajine.

“Da po uzoru na Evropske gradove imamo gradove po mjeri građana, a ne gradove po mjeri automobila. Da smanjimo putnička vozila a da više koristimo alternativne vidove prevoza”, kaže Milija Radović.

“Jeste da tu treba i svaka lokalna zajednica i svaka država treba da uloži dodatne napore da gradski saobraćaj poboljšaju, da izaberemo takav gradski saobraćaj koji manje zagađuje a s ciljem da zaštititmo i planetu”, kaže Ranko Babić, generalni sekretar AMS RS.

Banjaluka je dala svoj doprinos, poručuju gradske vlasti. Svjesni da najveći grad Srpske nema dovoljno biciklističkih staza, danas obećavaju nove.

Doprinijeli su kažu, i različitim aktivnostima ove sedmice. Završavaju u petak, kada će, tradicionalno obilježiti dan bez automobila.

(ATV)