Home Vijesti Federalna vlada raspisala međunarodni tender za istraživanje nafte u BiH

Federalna vlada raspisala međunarodni tender za istraživanje nafte u BiH

0
epa06786889 A gas station attendant pumps petrol into a vehicle at a service station in Tunis, Tunisia, 05 June 2018. According to media reports, Tunisia is expected to raise the price of fuel and enforce more austerity measures to meet the terms of International Monetary Fund (IMF) for its loan. EPA-EFE/MOHAMED MESSARA
Blokovi su ukupne površine blizu pet hiljada kilometara kvadratnih.

Prihvatljivim će se smatrati samo one ponude koje su izrađene u skladu sa uputama za sastavljanje ponuda i koje se dostave ne kasnije od 27. maja 2020. godine u 14:00 (po lokalnom vremenu), navodi se u dokumentu.

Izabrani ponuđač imat će šest godina istražnog perioda podijeljenog u dvije faze koji se može produžiti za dvije godine uz odobrenje u ograničenim okolnostima. Blokovi se dodjeljuju na period eksploatacije na 25 godina maksimalno.

Nakon tri godine investitori moraju dati obavijest o nastavku faze II ili napuštanju istražnog bloka minimalno tri mjeseca prije isteka faze I. Ponuđači moraju i da osiguraju garanciju za ponudu u iznosu od 250 hiljada eura.

Vlada FBiH očekuje minimalnu naknadu od osam posto i više za proizvodnju od 0-20.000 barel/dan i progresivno povećanje naknada za ostale određene proizvodnje.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH će bazirati ocjenu ponuđača na tehničkoj, finansijskoj i stručnoj sposobnosti.

“Vlada FBiH sa ponosom podržava Ministarstvo da izvrši ovo historijsko i prvo otvoreno javno nadmetanje kako bi se istražili i koristili netaknuti potencijalni geološki resursi Federacije BiH, za razvoj energetske industrije, povećanje energetske sigurnosti i budućeg ekonomskog rasta i prosperiteta Federacije Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine. Vlada pozdravlja ovu mogućnost da uvede kapitalne investitore u ovu pograničnu regiju u pogledu aktivnosti na istraživanju i proizvodnji nafte i plina”, navodi se u dokumentu.

Kako je rečeno na prezentaciji koja je održana 1. oktobra prošle godine u Privrednoj komori FBiH, dosadašnja istraživanja identifikovala nekoliko potencijalnih područja ugljikovodika, među kojima se Vanjski Dinaridi i Panonski bazen smatraju najperspektivnijim.

(Klix)