Home BiH Film “Lica lafore” prikazan u francuskom parlamentu

Film “Lica lafore” prikazan u francuskom parlamentu

0

U gornjem domu francuskog Parlamenta – Senatu prikazan je dokumenarani film “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

U gornjem domu francuskog Parlamenta – Senatu prikazan je dokumenarani film “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, koji govori o borbi porodice Gajić za pronalazak leka za Laforinu bolest.

Ovo je prvi put da se jedan sadržaj koji dolazi iz Republike Srpske prezentuje u najvišem institucionalnom tijelu Francuske. Prvi put je u francuskom Senatu održana i projekcija dugometražnog filma, navodi se u saopštenju RTRS-a.

Projekcija je organizovana na poziv senatora Sebastijana Merana, na čiji prijedlog će biti predložen amandman s ciljem dopune postojećeg zakona i pomoći države Francuske istraživačkim procesima i porodicama obolelih od Laforine bolesti i drugih retkih oboljenja.

U diskusiji posvećenoj pronalasku novih rešenja u tretmanu retkih dečjih obolenja učestvovali su senator Meran, profesori Berž Minasian i Nenad Krstić, te režiser filma.

-Ovo je bila prilika da u ovom važnom mestu otvorimo debatu o retkim dečjim oboljenjima, a ujedno i sugestija svima nama da se što pre i obuhvatnije posvetimo rešavanju ovog velikog problema, naglasio je Meran, koji je izrazio divljenje porodici Gajić iz Banjaluke.

Minasian je izrazio je nadu da će u saradnji naučnika, vodećih svetskih farmaceutskih kuća, te američke Agencije za hranu i lekove, problem ovog teškog dečjeg neurološkog oboljenja ubrzo biti rešen.

Bojić je istakao da je cela ekipa filma ponosna na činjenicu da se film prikaže u Parlamentu Francuske, jer je ovo ujedno snažna promocija borbe protiv teške dečje bolesti, RTRS-a i Republike Srpske u celini.

Krstić je ocenio da je ovo jedna od prilika za zbližavanje dva ionako bliska naroda.
Projekciji u francuskom Parlamentu su, osim članova Senata, prisustvovali gosti iz Belgije, Kanade, Italije, te neki od vodećih francuskih intelektualaca, poput Ervena Živena.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić iz Banjaluke, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak leka za tu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Dugogodišnja borba porodice Gajić nada je za mnoge koji bitku biju s opakom i dosad neizlječivom bolešću.

Film “Lica Lafore”, deo je nastavnog programa srednje škole “Abraham Linkoln” u Denveru. Osim srednjih škola, u planu je uvrštavanje filma u Odsek za genetiku na Univezitetu u Denveru.

Film je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom sveta. Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu, te na AKH klinici u Beču.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom retkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je, osim francuskog, prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

novosti.rs