Gačić odbio da se preda, nakon čega je stradao u razmjeni vatre

Najtraženiji bh. bjegunac Edin Gačić odbio je da se preda policiji na lokalitetu između Košćana i Lepenice, nakon čega je ubijen u razmjeni vatre.

Ovu infomaciju otkrio je policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović na vanrednoj pres-konferenciji koja je završena prije nekoliko trenutaka.

Informacije i dezinformacije

Komesar je izjavio da je višestruki ubica Gačić lociran na potezu između Košćana i Lepenice. Policija ga je pozvala da se preda, međutim, on je to odbio.

– Kada smo locirali ovo lice, pozvali smo ga da se preda. On nije želio da se preda. Ubrzo je došlo do upotrebe oružja, a on je ubijen u razmjeni vatre – poručio je Halilović, dodajući da prije završetka uviđaja ne može govoriti da li je Gačić eventualno imao pomagača.

Edin je danima bio u bijegu. Do policije i bezbjednosnih agencija dolazile su razne informacije i dezinformacije. Ipak, podaci koje su dobili sinoć dali su retzultata.

– Informacija je stigla od obavještajno-bezbjednosnih agencija. Vjerovali smo da je pouzdana. Tada smo pokrenuli koordinisanu akciju više agenciju. Imali smo plan koji smo pokušali da sprovedemo u djelo. Napravili smo podjelu terena za koji smo vjerovali da krije bjegunca. Kretali smo se od tačke A do tačke B i imali smo dobar trag. Pratili smo tragove, sužavali obruč i na koncu pronašli osumnjičeno lice – dodao je Halilović.

Komesar je naglasio da je prilikom razmjene vatre ranjen jedan policijac, ali da on nije životno ugrožen.

– Riječ je o okrznuću i njegovo stanje je stabilno. Van životne je opasnosti, povreda je zbrinuta i policajac je ostao na terenu, zajedno sa svojim kolegama, koje u ovom trenutku završavaju uviđaj – zaključio je Mevludin Halilović, uz poruku građanima da mogu računati na policiju Federacije BiH, odnosno policije BiH.

Hvala policajcima i građanima

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je rekao da je približno 1 200 policajaca pod koordinacijom FUP-a, MUP-a KS i Tužilaštva KS radilo na pronalasku ubice Edina Gačića.

– Zahvaljujem svim policajcima koji su učestvovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima, kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekaćemo policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj – otkrio je Forto.

SrpskaCafe