Home Banjaluka Grad Banjaluka ZIBL-u posuđuje pola miliona maraka

Grad Banjaluka ZIBL-u posuđuje pola miliona maraka

0

Grad će Zavodu za izgradnju Banjaluka odobriti zajam od 500.000 maraka radi prevazilaženja poslovne krize ako odbornici na sjednici Skupštine grada 13. marta prihvate prijedlog ove odluke.

Rekao je to Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada.

“To je hipotekarni zajam, i ne daje se na način da se ne vrati. U pitanju je nastavak posla koji smo radili u procesu rekonstruisanja svih gradskih preduzeća”, rekao je Amidžić, te dodao da su najkrupnije slučajeve završili, a krenuli su od onih najzahtjevnijih.

“Sada je na redu ZIBL, koji je na određen način konsolidovan, a vršimo i racionalizaciju sa aspekta broja radnika i svega ostalog. Sve to samo po sebi podrazumijeva troškove”, kazao je Amidžić, koji je istakao da je to samo podrška grada kako bi se priča u vezi sa ZIBL-om riješila.

U odluci o odobravanju zajma ZIBL-u navedeno je da je način obezbjeđenja otplate hipoteka na dvije trećine nekretnina ZIBL-a.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je nakon sjednice Kolegijuma da mu je poznato da je gradonačelnik vodio razgovore i za ZIBL i za “Akvanu” i da ulaze u potpuno rekonstruisanje i rješavanje problema.

Dodao je da imaju mnogo subjekata koji su na razmatranju, ali da hoće da uđu i u transformaciju Radničkog univerziteta.

Gradski odbornici razmatraće još 42 tačke dnevnog reda. Između ostalog, raspravljaće o izmjeni i dopuni Statutu grada, kojom se uvodi još jedan gradski praznik, ali i o pitanju koje se odnosi na regulaciju postavljanja ljetnih bašta u gradu.

“Uveli smo još jedan praznik, Dan grada 21. novembar, kojim bi se obilježavao dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu”, rekao je Amidžić.

Dodao je da su, s obzirom na to da dolazi nova ljetna sezona i treba da zaživi ugostiteljstvo, odlučili da regulišu i prostore koje zauzimaju ljetne bašte, te da one ubuduće ne izlaze iz dozvoljenih gabarita.

“Ako ova odluka dobije zeleno svjetlo na Skupštini grada, ugostiteljski objekti koji dobiju odobrenje i lokacijske uslove, imaće jasno obilježene ljetne bašte. Na taj način svaki građanin će biti u mogućnosti da vidi da li neka od njih iskače iz gabarita”, rekao je Amidžić.

banjaluka.com