Home Banjaluka Grad iseljava udruženje “Kerber” iz Rakovačkih bara: “Idemo u Dubicu jer ovdje...

Grad iseljava udruženje “Kerber” iz Rakovačkih bara: “Idemo u Dubicu jer ovdje nema razumijevanja””

0

U trenutku kada na gradskim ulicama ima sve više pasa lutalica, udruženje “Kerber” koje zbrinjava ove životinje mora da zatvori prihvatilište u Rakovačkim barama.

Naime, Grad Banjaluka naložio je „Kerberu“ da do 10. februara napuste boksove i gradsko zemljište u Bitoljskoj ulici, gdje oni već godinama vode prihvalitište za pse. Iz Gradske uprave ističu da udruženje nelegalno koristi imovinu, jer nisu potpisali ugovor o korištenju sa Gradom.

Obavještavaju i da je na zemljištu na Rakovačkim barama, a kojem pripada i sporna parcela, u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja grada, planirana izgradnja objekata za potrebe civilne zaštite Banjaluka, vatrogasne jedinice Banjaluka te centra za obuku spasilačkih jedinica civilne zaštite.

Za nas je ovo veliki šok, kaže Goran Milojević iz “Kerbera”, podsjećajući još jednom da udruženje devet godina radi na ovom zemljištu, što su znali i u Gradskoj upravi, i nikada im za to vrijeme niko nije rekao da su tu nelegalno.

– U posjetu nam je dolazio i predsjednik Skupštine, dozvolili su nam da koristimo gradsku vodu, ali problemi su počeli kada smo tražili  od Grada da nam dodjele prostor po posebnim uslovima kako bismo sami renovirali trošni objekat. Ovo je jedno veliko nerazumijevanje – smatra on.

Dodaje da su tražili produženje roka za iseljenje, kako bi stigli udomiti sve pse o kojima trenutno brinu, inače će sa njima morati doći pred opštinu.

– Ovo znači skoro prestanak našeg rada u Banjaluci, nećemo moći više pse sklanjati sa ulice jer nemamo prostor gdje da ih oporavljamo. Ako se ovdje ništa ne riješi, preselićemo sav svoj rad u Kozarsku Dubicu gdje smo dobili skoro 3.000 kvadrata za korištenje, i gdje očito ima više razumijevanja nego u najvećem gradu Srpske – zaključuje Milojević.

Nemamo obavezu

Mada mnogi građani ovu odluku nadležnih smatraju nepravednom prema udruženju koje istinski pomaže napuštenim životinjama, iz Grada odgovaraju da nisu bili u obavezi da ponude alternativni prostor, s obzirom na to da je zemljište u Rakovačkim barama korišteno bez pravnog osnova, a nije bilo, kažu, ni prijedloga za dodjelu drugog prostora od strane UG „Kerber“.

– Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje nema zakonski okvir za izdavanje zemljišta u zakup pod posebnim uslovima – poručili su iz ovog Odjeljenja.

Blic