Home Crna hronika Građani krili arsenale oružja

Građani krili arsenale oružja

0

Municija, pištolji, puške, zolje i eksploziv samo su neki od komada oružja koje su prošle godine policija i bezbjednosne agencije oduzimale građanima BiH, a interesantno je i da su žene bile te kod kojih je pronađeno naoružanje.

Pokazali su to podaci izvještaja o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH za 2018. godinu, a koji je potpisao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Evidencije iz tog dokumenta pokazuju da je lani zaplijenjeno više stotina komada oružja i hiljade komada raznih vrsta municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su tako, prema navodima iz tog dokumenta, oduzeli ukupno 3.256 komada municije, 29 komada oružja, 47 kilograma eksploziva i 54 komada minsko-eksplozivnih sredstava. Među tim naoružanjem bio je i pištolj koji je oduzet od jedne žene. Velike količine oduzetog oružja evidentirao je i MUP RS, a među njegovim statistikama našlo se i 14 žena.

Ipak, najviše razoružanih žena evidentirano je u Zeničko-dobojskom kantonu. Naime, u ukupnoj količini oduzetog oružja u nelegalnom posjedu građana bilo je 266 komada oružja koje je oduzeo MUP Zeničko-dobojskog kantona, od kojih je 29 pronađeno upravo kod pripadnica ljepšeg pola.

Oružje i municiju prikupljala su i ostala kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova.

Tako su u MUP-u Kantona Sarajevo tri evidentirana komada oružja oduzeta od žena, a u MUP-u Kantona 10 jedan pištolj.

U izvještaju je navedeno i da je Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja u saradnji sa svim policijskim agencijama u BiH u decembru prošle godine uništio 2.500 komada oružja i dijelova oružja uz podršku Evropske komisije, UNDP-ja i Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog oružja. To oružje prikupljeno je iz sudova i policijskih agencija u BiH.

Ukupne količine oduzetog oružja u nelegalnom posjedu građana u BiH u 2018. godini

Državna agencija za istrage i zaštitu

– 3.256 komada municije

– 29 komada oružja

– 47 kilograma eksploziva i

– 54 komada minsko-eksplozivnih sredstava

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS

– 31.831 komad municije

– 416 komada oružja

– 187 minsko-eksplozivnih sredstava

– 43 komada dijelova oružja

 

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova

– 2.021 komad municije

– 15 komada oružja

– 2,5 kilograma eksploziva

 

Granična policija BiH

– puške i automatske puške – dva komada

– pištolji, automatski pištolji i revolveri – 4 komada

– municija različitog kalibra – 921 komad

glassrpske.com