Home Banjaluka Građani ne zovu komunalce za odvoz krupnog otpada, već namještaj bacaju pored...

Građani ne zovu komunalce za odvoz krupnog otpada, već namještaj bacaju pored kontejnera

0

Stare krevete, regale ili stolice, često možemo vidjeti u Banjaluci pored kontejnera kako danima tu stoje, ružno izgledaju, ali i šire neprijatan miris.

Umjesto da pozovu nadležne, te krupni otpad odlože na za to predviđeno mjesto, građani često stari krevet iznesu i ostave pored prvog kontejnera na koji naiđu.

Tako krupni otpad, poput namještaja, možemo vidjeti čak i pored kontejnera u blizi samog centra grada, ali i u okolnim naseljima.

Na kulturu pojedinaca žale se i komšije.

– Ne znam kako ljudi mogu biti toliko nekulturni da iznesu krevet i ostave pored kontejnera. To je kao da su ga ostavili na ulici. Kiša je padala dva dana, to užasno smrdi, a i djeca se tu u blizini igraju, može izaći neki gušter ili zmija – kaže Banjalučanka Mira Simić, koja živi pod Starčevicom.

Dodaje da građani uglavnom noću iznose ovakve stvari, kako ih neko ne bi vidio, jer su i sami svjesni da je to što rade pogrešno.

– Kao lopovi se šunjaju da izbace te stvari, pa zar je dotle došlo? Radije se kriju i bacaju to po naselju, nego da odvoje koju marku i daju da to odvezu komunalci – kaže Mira, koja kaže da to smeće danima stoji pored kontejnera u sred naselja.

U ovom naselju naišli smo na dva kontejnera kojima su „društvo pravili“ krevet i dijelovi nekog starog regala, kojih se neko “otarasio” na ovaj način. Komšije kažu da se u ovom dijelu grada često neko seli, a da se po odbačenom otpadu vidi da rijetko ko to radi pravilno.

Da bi ispoštovali proceduru, i smeće bacili na predviđena mjesta, građani treba da pozovu preduzeće „Čistoća“ koje je i zaduženo za ove poslove.

Tamo su nam objasnili da je vozač uvijek na terenu i da ga je samo potrebno nazvati.

– Pozovete vozača, on dolazi i pomogne vam da iznesete smeće. Ako je nešto malo otpada u pitanju, to se ne naplaćuje, ako je krupniji, on će vam reći cijenu – rekli su u ovom preduzeću, neprecizirajući koliko košta odvoz starog kreveta.

Iako u „Čistoći“ nisu precizirali, prema riječima građana koji su ovu uslugu već koristili, cijene odvoženja otpada iznosi oko 20 KM.

(Blic)