Home Vijesti Građani zabrinuti zbog odlaska ljekara i saopštenja UKC RS

Građani zabrinuti zbog odlaska ljekara i saopštenja UKC RS

0

Brojne roditelje zapanjila je informacija da je najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj ostala bez stalnog dječijeg kardiologa i da se u ovoj oblasti oslanja samo na dolazak specijaliste iz Beograda, dva puta sedmično.

I u svom saopštenju, iz Univerzitetskog kliničkog centra RS su potvrdili naše pisanje od prije dva dana, da u ovoj ustanovi više nema stalno zaposlenog dječijeg kardiologa, na šta je portal Srpskainfo ukazao. Kako smo objavili, ustanovu su nedavno napustili jedini dječiji kardiolog i jedan dječiji neurolog.

Mada su iz ove ustanove istakli da vode računa o kadrovskoj politici, te da djeca ni na koji način nisu uskraćena zbog ove situacije, mnogi roditelji su sada skeptični.

– Bez obzira na sva velika ulaganja u opremu i prostore, ako nemate stalnih doktora i ako stručnjaci odlaze, to mora da zabrine svakog normalnog čoveka i roditelja. Eto, dječji kardiolog dolazi dva puta sedmično, ali šta ćemo sa ostalih pet dana? Ja to ne mogu da shvatim, posebno, sadržaj njihovog saopštenja kojim potvrđuju da nemaju stralnog dječijeg kardiologa, već da on dolazi iz Beograda – rekao nam je Ilija M. kojeg smo juče zatekli u UKC RS.

Drugi se prisjećaju da je prije nekoliko godina ustanovu napustio Stevan Bajić, takođe jedan od rijetkih dječijih kardiologa koje je Srpskaimala, a koji je otišao da radi u Sloveniji.

– Možda dječiji kardiolozi svakodnevno rade u privatnim ordinacijama, ali to nama ništa ne znači, jer nemamo svi novca da platimo te preglede. Samo ehokardiografija košta 130 KM – kaže nam drugi roditelj.

Najveći problem za ustanove, ali i za pacijente, ističu upućeni, nastaje upravo kada iz bolnice ode specijalista kojeg nema ko da zamijeni. Ništa manji problem nije ni kada sav posao koji su radila dva ili tri ljekara padne na jednog koji ostane u ustanovi. Pored jedinog dječijeg kardiologa, najveću zdravstvenu ustanovu u RS napustio je nedavno i jedan od rijetkih specijalista dječije neurologije, a iz UKC RS su naveli da trenutno imaju jednog dječijeg neurologa, a da je drugi pedijatar pri kraju subspecijalizacije iz ove oblasti.

Odlaze stručnjaci

Podsjećamo, u toku prethodnih desetak godina, Univerzitetski klinički centar RS napustilo je nekoliko desetina vrhunskih ljekara svih profila – hirurzi, kardiolozi, pedijatri, anesteziolozi, ortopedi, onkolozi – među kojima je većina prešla da radi u privatnu medicinsku praksu, a nešto manje njih bolje uslove rada našlo je u inostranstvu.

(Blic)