Home Banjaluka Gradonačelnik poručio: “Okuplja nas ponos i to što smo pripadnici i nasljednici...

Gradonačelnik poručio: “Okuplja nas ponos i to što smo pripadnici i nasljednici antifašističkog pokreta”

0

Na Banj brdu iznad Banjaluke okupili su se učesnici i poštovaoci antifašističke borbe, kako bi obilježili 77. godišnjicu ustanka naroda BiH protiv fašizma.

U ime grada Banjaluka, vijence na spomenik palim borcima položili su gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić.

Pred više stotina okupljenih, gradonačelnik Radojičić je rekao da nas je i ovog 27. jula na Banj brdu okupilo poštovanje prema onima koji su pokrenuli otpor u vremenu u kome je fašistička čizma gazila sve od Atlantika ka Moskvi.

-Okuplja nas ponos da kažemo da smo pripadnici, poštovaoci, sljedbenici i nasljednici antifašističkog pokreta. Da smo ponosni da su naši preci, narod i narodi ovih krajeva, uz velika stradanja bili dio svijetle strane ljudske istorije u najtežim vremenima – kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, nestala je država i sistem koji su nastali nakon Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

-Nestala je i većina simbola tih vremena, ali je ostao ovaj datum kao simbol antifašističke borbe – kazao je Radojičić, naglašavajući da su naročito dramatična i na njih uvijek treba podsjetiti, uz sjećanje na ustanike, stradanja civila.

Kako je rekao, Banjaluka je dala više od 3.000 boraca, od kojih je hiljadu izgubilo život, a broj stradalih civila mnogo je veći. U antifašističkoj borbi, Banjaluka je iznjedrila 21 narodnog heroja.

-Njihovim žrtvama dobijena je sloboda, stvorena nova država i uslovi za život i razvoj. Danas našu slobodu ostvarujemo u Banjaluci u Republici Srpskoj, stvorenoj takođe nakon četverogodišnjeg rata i brojnih žrtava, njegujući našu republiku kao garanciju našeg opstanka i ostanka danas na ovom prostoru – rekao je Radojičić.

On je naglasio da se aktuelna gradska administracija sa posebnim poštovanjem i domaćinski odnosi prema cijelom prostoru Banj brda. Vijence na spomenik poginulim Krajišnicima u NOR, na Banj brdu, položile su brojne delagacije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da je srpski narod Krajine ovim ustankom, među prvima u Evropi, pokazao put pravde i slobode, dajući nemjerljiv doprinos u pobjedi nad zlom fašizma.

-Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših predaka u toj borbi, ali ni sve one nevine ljude koji su samo zato što su Srbi završili u nacističkim logorima smrti u NDH- rekao je Čubrilović, čestitajući svim učesnicima NOB-a i svim građanima Republike Srpske 27. jul.

(Blic)