Home Region Grčka želi da prizna Kosovo

Grčka želi da prizna Kosovo

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobio zvanično obavještenje da Grčka namjerava da unaprijedi odnose sa Prištinom na nivo kancelarije, ali da se uzda u prijateljstvo sa Atinom da neće ići korak dalje u priznanje nezavisnosti Kosova.

“U petak smo zvanično obavešteni da će da unaprede svoje odnose sa Prištinom na viši nivo, političkih direktora, što je najviša moguća ličnost do nivoa ministra”, rekao je Vučić.

On je naveo da će moliti Grčku da se to ne desi, jer je sljedeći korak priznanje nezavisnosti.

“To je problem, jer se time ne pokazuje samo da bi Evropa kad je reč o Kosovu i Metohiji mogla biti ujedinjena protiv interesa Srbije, već i zbog činjenice da je to suprotno međunarodnom pravnom poretku”, istakao je Vučić.

On je rekao da postoji dodatna opasnost da druge države budu pritisnute da to isto učine. Onda bi se, istakao je, išlo na bilateralne dogovore, gdje bi neka treća zemlja predstavljala Prištinu u međunarodnim organizacijama i tako postala dio NATO-a.

“Vrlo je teška situacija za nas. Pozvali smo grčkog ambasadora na razgovor, ali nismo preduzimali nikakve mere, jer se uzdamo u prijateljstvo i nadamo se da neće ići sa daljim merama i približavanjima”, naglasio je Vučić.

Upitan da li je dobio uvjeravanja da Grčka neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, kaže da takva uvjeravanja dobija svakog dana, ali da činjenice govore da oni “uvećavaju nivo svojih odnosa”, kako sami kažu, sa Kosovom.

Najavljeno je da će grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas posjetiti Prištinu početkom juna, i da će se sastati sa nosiocima privremenih kosovskih institucija.

Rekao je i da nije riječ samo o jednoj zemlji, jer će poslije slijediti pritisci na druge zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

“U narednom periodu očekujem više poseta Beogradu, a sve što će raditi biće pritisak. Biće i kroz regionalne inicijative pokušaja da se obezbedi kosovska nezavisnost. Nudiće neka rešenja koja se na prvi pogled čine dobrim, ali iza toga se de fakto krije priznanje”, ukazao je on.

Vučić je ocijenio da je pred Srbijom mnogo težak politički period, ali da ni u tome ni drugim pitanjima predaja nije opcija.

On je napomenuo da je danas na ručku sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj i svim ključnim pitanjima za srpski narod, i da je ukazao na brojne opasnosti i važne sastanke. Ručku je prisustvovao i sprski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.