Home Banjaluka Grupa IRWIN u novembru stiže u Banjaluku

Grupa IRWIN u novembru stiže u Banjaluku

0

Slovenačka grupa IRWIN, jedna od najpoznatijih, najintrigantnijih i najdugovječnijih umjetničkih grupa ovog regiona, realizovaće u novembru ove godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) veliki umjetnički projekat “Svi heroji BiH 1941-1945”.

Izložba u MSU RS predstavljaće svojevrsnu umjetničku intervenciju na kolekciju portreta narodnih heroja Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, a ovo je ujedno nastavak saradnje MSU RS sa ovom institucijom.

Tim povodom su Dušan Mandič i Roman Uranjek, dva člana ovog umjetničkog kolektiva, boravili ovih dana u Banjaluci te uz tehničku podršku MSU RS realizovali prvi dio produkcije ove izuzetno zahtjevne izložbe.

Riječ je o stotinu portreta narodnih heroja NOB-a izrađenih po nalogu vlade Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Najznačajniji umjetnici u periodu od 1948. do 1953. godine su izradili portrete narodnih heroja sa ciljem očuvanja kulta sjećanja poginulih i kulta ličnosti preživjelih heroja. Svi portreti su izrađeni u identičnim dimenzijama, a sam kvalitet radova varira od vještine umjetnika.

Grupa IRWIN, u njihovom karakterističnom maniru, koristeći već postojeće portrete koje inkorporiraju u masivne ramove unikatno izrađene za svaki portret, ovim djelima u okviru umjetničkog projekta smišljenog posebno za Banjaluku, daće novo značenje koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na nasljeđe iz doba socijalizma.

Značajno je napomenuti da se grupa IRWIN u proteklih par godina nije predstavljala javnosti sa ovako velikim projektima, a njihov boravak u Banjaluci je prva faza projekta koji spada u produkcijski  najkompleksnije umjetničke projekte u MSU RS.

Slovenačku grupu umjetnika IRWIN čine Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek i Borut Vogelnik. Grupa je osnovana 1983. godine u Ljubljani pod nazivom “Rrose Irwin Sélavy”, a ime je uskoro skraćeno na “R Irwin S”. Grupa je godinu dana kanije učestvovala u osnivanju većeg umjetničkog kolektiva poznatog kao Neue Slowenische Kunst (NSK), unutar kojeg su djelovali kao predstavnici vizuelnih umjetnosti, pored muzičke grupe Laibach, pozorišne Gledališče Sestara Scipio Nasica i dizajnerskog odsjeka Novi kolektivizam. Ubrzo nakon osnivanja NSK, grupa je promijenila naziv u IRWIN.

Slično ostalim grupama unutar NSK, IRWIN je posvećen tzv. “retroprincipu”, konceptualnom principu kao osobenom načinu ponašanja i postupanja. Ovaj princip se odnosi na paradoks kretanja naprijed u budućnost, koji se odvija isključivo u odnosu prema prošlosti. Konkretno, to znači da je razvoj vizuelnog jezika ovog kolektiva tokom 80-ih godina počivao na preuzimanju citata iz zapadne i evropske umjetnosti 19. i 20. vijeka. IRWIN je koristio motive socijalističkog realizma i umjetnosti Trećeg rajha, motive iz umjetnosti različitih avangardnih pokreta, naročito onih koji su bili politički angažovani (italijanski futurizam i ruski konstruktivizam).

Grupa od 1983. godine izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama na prostoru bivše Jugoslavije i u svijetu. Njihovi radovi i danas intrigiraju, često i provociraju umjetnički svijet, društvene strukture na vlasti, ali i široku javnost. Grupa IRWIN se 2017. godine samostalno predstavila u okviru kolateralnih izložbi na 55. Venecijanskom bijenalu.

(Srpska Cafe)