Hoće li i koliko biti novog zavlačenja u džepove građana Srpske?

Najave o većoj stopi PDV-a slušamo već duže od dvije godine. Novi razgovori o PDV-u, uslijediće odmah nakon formiranja vlasti. Da li će biti novog zavlačenja u džepove građana, koje će samo ubrzati egzodus iz BiH, ostaje da vidimo.

Povećanje stope PDV-a sa 17 na 19 odsto biće na pregovaračkom stolu. Ideja se rodila, a to znači da je potreba za novcem sve veća. Najlakši put do tog cilja je preko ionako skromnih novčanika građana.

“Treba znati da je iznos PDV-a od jedan posto negdje red veličine 200 miliona KM koje građani moraju da ubace kroz svoju potrošnju i poskupljenje roba, a ako je kalkulacija 2 posto onda je to 400 miliona KM; onda im je to po prilici onoliko koliko bi im bilo zgodno da zakrpe troškove za koje nemaju novca”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Inače, BiH ima ubjedljivo najmanju stopu PDV-a u Evropi, koja iznosi 17%. U Crnoj Gori od početka ove godine stopa PDV-a povećana je sa 19 na 21%, Hrvatska ima tri stope PDV-a, i to 25%, 13% i 5%. U Sloveniji je 22%, Makedoniji 18%, a Mađarskoj čak 27%. Ako se višak prikupljenih sredstava korsiti za ekonomski razvoj, onda je to opravdano i ima smisla, objašnjava Pavlović.

“Predsjednik Orban je jasno definisao šta se s tim novcem radi. Oni su otplatili sve obaveze prema MMF-u, stvorili jednu nezavisnu ekonomiju pa su Orbana nazvali malim Putinom, zato što je stvorio uslove investiranja pored visoke stope PDV- tako da kod njih je stopa nezaposlenosti na nivou 3 posto”, kaže Pavlović.

Bilo je i prijedloga da se uvedu i dvije stope, da se višom oporezuje luksuz, a nižom osnovne namirnice, lijekovi i slično. Takvoj ideji protivi se misija MMF-a.

Francisko Parodi, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH kaže da postoje bolji načini da se ciljano pomogne grupama zbog kojih bi se uvodile posebne stope.

“Mi mislimo da bi bilo bolje to uraditi kroz budžet, pa da se kroz različite budžetske stavke novac usmjeri na one kojima država želi pomoći. Na taj način možete obezbijediti i dodatnu transparentnost jer se tačno vidi sa kojih stavki novac ide u koje svrhe. MMF vjeruje da bi se povećala opasnost od prevara i korupcije. Uvijek ćete imati izazove s pojedinim trgovcima koji će tvrditi da njihov proizvod iz nekog razloga spada u nižu stopu”.

Inače, zakon o PDV-u u BiH se primjenjuje od 1. januara 2006. godine, a u momentu izrade bio je u potpunosti usklađen sa legislativom EU, što sada s obzirom na to da je prošlo gotovo 13 godina nije slučaj.

(BN)