Home Biznis „HPK Draksenić“ prekinuo proizvodnju, radnici poslati kućama

„HPK Draksenić“ prekinuo proizvodnju, radnici poslati kućama

0

Jedina fabrika na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup, „Hemijska prerada kukuruza Draksenić“ u Kozarskoj Dubici (Bosanska Dubica), danas je prekinula proizvodnju, saznaje portal CAPITAL.

Mašine u „HPK Draksenić“ koje su radile skoro 40 godina, danas su definitivno ugašene, a radnici, koje je uprava poslala kućama, gledaju u pravcu Banjaluke. Nadaju se pomoći Vlade i obećanom sastanku sa predstavnicima „Studen grupacije“ koja se pojavljivala kao zainteresovani partner.

Preduzeće “HPK Draksenić” već mjesecima gomila probleme iz kojih se ne nazire kraj.

„Ne znamo šta nas očekuje, proizvodnje više nema. Čekamo sjednicu Vlade RS i stav Ilije Studena da vidimo šta će biti sa nama“, rekao je za portal CAPITAL predsjednik sindikata Zgodić Miroslav.

Dodaje da im uprava i dalje duguje decembarsku platu, te da se sve manje nadaju da će je uopšte dobiti.

Direktor “HPK Draksenić” Jovica Šuman, koji je kako saznajemo jutros došao u verbalni sukob sa radnicima koje je optužio za krah preduzeća, nije želio o ovoj temi da govori za CAPITAL, već je tražio da mu uputimo pismeno pitanja, tvrdeći da ne prenosimo ono što on telefonski kaže.

Istovremeno, Šuman nije demantovao navode portala CAPITAL o problemima u “HPK Draksenić”.

Podsjećamo, portal CAPITAL je prošle sedmice pisao da “HPK Draksenić” duguje radnicima dio novembarske i decembarsku platu, te da je u najavi štrajk radnika, kako je objavljeno u tekstu „Radnici HPK Draksenić prijete štrajkom“

Iako su iz Uprave, ali i Ministarstva poljoprivrede obećavali rješenje problema u „HPK Draksenić“, te čak spominjali i sklapanje saradnje sa Ilijom Studenom i privatizaciju ovog preduzeća, do toga ipak nije došlo i sve je neizvjesnija njegova dalja sudbina.