Home Društvo I bez slikarske diplome, Tatjana stvara umjetničke čarolije

I bez slikarske diplome, Tatjana stvara umjetničke čarolije

0

Još od malih nogu Tatjana Despotović pokazivala je sklonost prema umjetnosti i slikarstvu. Nije se odvajala od olovaka, flomastera i blokova za crtanje, već je, kako kaže, stalno nešto crtala i bojila, a njen talenat primijetile su već vaspitačice u vrtiću.

Ona nije akademska umjetnica, ali Tatjanu to ne sprečava da svakodnevno marljivo stvara i radi na svojim djelima. Ipak, nije u potpunosti samouka. Tehniku slikanja je unaprijedila na likovnim sekcijama u Udruženju “Zdravo da ste”, koje su vodili slikari Nikola Čvorović i Boban Raković, a jedno vrijeme je išla i na časove kod Renata Rakića. Tehnike koje naročito voli jesu slikanje akrilom na platnu, akvarel i tuš. Do sada je imala jednu zajedničku izložbu krajem decembra 2019. godine, gdje je izlagala svoje slike sa još dvije slikarke.

U razgovoru za BUKU Tatjana nam je govorila o svojoj ljubavi prema umjetnosti i slikarskim počecima.

“Ne mogu reći da mi je neko prenio ljubav prema slikanju, jednostavno, interesujem se za to otkad znam za sebe. Nijedno od mojih roditelja, a ni bliskih rođaka, nema nekih tendencija ka tome, ali uvijek su me podržavali u onome što radim”, rekla je Tatjana u razgovoru sa novinarom BUKE.

Ona tvrdi da nekog posebnog uzora nema, ali da, kada je u prilici, voli obilaziti muzeje, te da je posjetila Nacionalnu galeriju u Londonu, gdje su je oduševila djela velikih slikara.

“Slikarstvo je za mene umjetnost  u kojoj uživam. Iznad svega volim da crtam i slikam, to me odmara i opušta. Do sada nisam išla na prijemne upise za visoke umjetničke škole, mada imam želju da upišem akademiju i nadam se da će se jednog dana to i ostvariti”, rekla je Tatjana.

U situaciji kada se čovjek non-stop bori za egzistenciju, nemoguće je u isto vrijeme biti i redovan student na akademiji i raditi, a Tatjana je zaposlena kao administrator u tržnom centru i slikarstvom se za sada može baviti samo u slobodno vrijeme.

“Akademija traži puno više vremena i odricanja nego što bih ja, u trenutnim okolnostima, mogla posvetiti tome”, rekla je Tatjana.

Ona kaže da je zaljubljenik u prirodu. Mnogo vremena provodi u šetnji i vožnji biciklom, pa je razumljivo da najviše voli da slika pejzaže. Osim toga, nju inspiriše i melodija, pa kada slika u kući, to je obavezno uz muziku.

Poseban prostor ili atelje za slikanje Tatjana za sada nema i svoja djela stvara po trenutnim mogućnostima i nahođenju. Ako je lijepo vrijeme, ona najviše voli da slika i crta napolju, a jedno od nainspirativnijih mjesta su joj obale rijeke Vrbas.

Tatjanino stvaralaštvo nije ostalo neprimijećeno i ona je slike počela da radi i po narudžbi.

“Uvijek se trudim da udovoljim željama naručioca. U skorije vrijeme sam počela da radim i apstraktne slike iz razloga što su me ljudi pitali za njih, iako ja nisam bila posebno zainteresovana za tako nešto. Više volim slikati nešto konkretno. Inače, naručivali su mi i pejzaže i mrtvu prirodu. Radim i portrete po narudžbi. Portrete za sada radim olovkom na papiru, ali imam namjeru da počnem raditi i akrilom na platnu”, kazala je naša sagovornica.

Njene slike zainteresovani mogu vidjeti i na njenoj Fejsbuk stranici.

Tatjana tvrdi da je na našim prostorima, nažalost, teško živjeti samo od umjetnosti i za sada joj je slikarstvo samo hobi, mada se nada da će se u budućnosti možda i u potpunosti posvetiti likovnom stvaralaštvu.

 

Buka