Home Region I Kolinda protiv odluke o vraćanju ćirilice u Vukovar

I Kolinda protiv odluke o vraćanju ćirilice u Vukovar

0

Hrvatska predsjednika Kolinda Grabar Kitarović se takođe usprotivila odluci Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar, a nakon razgovora sa gradonačelnikom Ivanom Penavom izjavila je da njegov stav u odnosu na sudsku odluku nije nepoštovanje, već poziv koji ona podržava.

Grabar-Kitarović sastala se danas na Pantovčaku sa gradonačelnikom Vukovara, HDZ-ovcem Ivanovom Penavom, a povodom odluke Ustavnog suda o statutarnoj odluci ostvarivanja službene upotrebe srpskog jezika i pisma na području tog grada.

Iz Kabineta Grabar Kitarović su nakon sastanka saopštili da hrvatska predsjednica smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarčanima ”koji već više od četvrt vijeka trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija”.

Grabar Kitarović ističe da to izaziva “osjećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među braniteljima, ali i pripadnicima srpske zajednice koje se stigmatizuje”.

– Predsjednica odluku Ustavnog suda ne može da komentariše, ali ističe da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kaže da se njihova prava moraju tumačiti i primjenjivati na način da se poštuju i manjine i hrvatski narod te razvija solidarnost i dijalog među njima – navodi se u saopštenju, koje su prenijeli hrvatski mediji.

Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila da Hrvatska mora posebno da brine o Vukovaru, a od državnog vrha treba zahtijevati rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici tog grada.

– Neshvatljivo je da do danas niko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da niko nije riješio pitanje 30 000 logoraša, nestalih. Kako ćemo to opravdati sa ustavnog ali i moralnog aspekta? Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvatanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Smatram da je obaveza državnih institucija da što prije ulože dodatni napor i pronađu najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno- zapitala je ona i istakla da “Penavin stav prema odluci suda nije nepoštovanje, nego poziv koji lično podržava”.