Home Svijet I to je moguće: Sebi smanjio platu da bi je povećao radnicima!

I to je moguće: Sebi smanjio platu da bi je povećao radnicima!

0
Dan Price, CEO and founder of Gravity Payments, recreates a ribbon-cutting with Rachel Redding, a QA analyst, for social media. (Katherine Jones/Idaho Statesman/TNS)

Dan Price, šef i osnivač kompanije “Gravity Payments” iz Sijetla, ponovo je iznenadio svoje radnike odlukom da im poveća plate.On je obećao da će svi radnici u novoj kancelariji Boise, do 2024. godine zarađivati minumum 70 000 dolara.

– Otvorili smo novu kancelariju i objavili da će naši radnici početi ovdje da zarađuju godišnje najmanje 70 000 dolara. Tako sam zahvalan što radim sa ovim nevjerovatnim timom – napisao je Price na Twitteru.

Kako je rekao, to znači da će svi radnici dobiti povećanje od 10 000 dolara i ta odluka na snagu stupa odmah.

Kancelarija Boise ranije je bila nezavisna kompanija koja se zvala “ChargeItPro”, a “Gravity”, kompanija za obradu kreditnih kartica, kupila je kao filijalu prije četiri godine. Te, 2015. godine, Price je odlučio da poveća platu svojih radnika. Rekao je da dodatni prihodi mogu značajno da utiču na emocionalno blagostanje neke osobe do trenutka kada zarađuje 75 000 dolara godišnje, piše “CBS News”.

Tada je donio odluku da poveća plate za svih svojih 120 zaposlenih u Sijetlu, tako što je smanjio svoju platu kako bi se to ostvarilo. Taj potez udvostručio je plate oko 30 njegovih radnika. Svi su mu predviđali brzu propast, međutim desila se sasvim suprotna stvar.

Njegova teorija, da bi investiranjem u zaposlene razvoj kompanije biti mnogo brži, pokazala se kao tačna.

U prvih par mjeseci od svoje nevjerovatne odluke je imao problema, a onda je uslijedio totalni preporod. Nakon što je donio ovu odluku morao je da iznajmi svoj kuću kako bi dobio dodatne prihode za privatne troškove. Međutim, njegova nevjerovatna nesebičnost se isplatila a profit kompanije se udvostručio.

Price je inspirisao kasnije i druge poslovne lidere da učine isto.

Srpska Cafe